Zdravlje

Subota, 11.12.2021.

14:53

Dete nije preležalo varičele: Doktor kaže da nema razloga za paniku

Varičela je najčešće blago oboljenje koje traje 2 do 3 nedelje. U toku bolesti razlikuju se tri stadijuma, a najčešće su zapažane kod dece mlađeg uzrasta.

Izvor: Nedeljnik

Dete nije preležalo varičele: Doktor kaže da nema razloga za paniku
Foto:Shutterstock/kryzhov

Dokotrka Nevenka Raketić rešava dilemu roditelja - šta da se radi ako dete do određenog uzrasta nije preležalo ovo oboljenje.

"Moj predlog je da dete vakcinišete protiv varičele. Vakcina se daje u dve doze, minimalni razmak između doza je šest nedelja. Varičela ili ovčije boginje su uobičajena bolest u detinjstvu, koja uglavnom prolazi bez komplikacija. Međutim, kod starije dece školskog uzrasta i kod odraslih često može da bude teža klinička slika, sa brojnim promenama na koži, temperaturom koja traje više dana i mogućim komplikacijama u vidu pneumonije ili meningitisa", objašnjava doktorka Raketić.

Ona dodaje:

"Pored toga, posle varičele treba oko pola godine da se oporavi imunski sistem i za to vreme su deca i odrasli osetljivi na sve vrste infekcija. Sve navedeno može da bude sprečeno vakcinacijom, koja razvija doživotni imunitet protiv varičele".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: