Zdravlje

Subota, 27.11.2021.

09:36

Omikron: Proizvođači vakcina imaju dobre vesti

Proizvođači vakcina uvereni su da će moći brzo da prilagode svoje vakcine ako se varijanta pod nazivom omikron proširi.

Izvor: RTS

Omikron: Proizvođači vakcina imaju dobre vesti
Foto: Profimedia

Novi soj - ranije poznat kao B.1.1.529 - karakterišu neke mutacije koje sugerišu da donosi povećan rizik od ponovne infekcije.

Postoje i strahovi da bi ta varijanta mogla biti otpornija na vakcine koje su sada rasprostranjene širom sveta.

"Fajzer" i "BionTek" očekuju "da će moći da razviju i proizvedu prilagođenu vakcinu protiv te varijante za otprilike 100 dana".

"Moderna" je saopštila da je unapredila "sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih zabrinjavajućih varijanti" od početka 2021. - uključujući tri nivoa odgovora ako imunitet koji nudi njihova vakcina oslabi.

"Novavaks" je saopštio da je već počeo da stvara vakcinu protiv kovida 19 zasnovanu na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 "i da će biti spremna za početak testiranja i proizvodnju u narednih nekoliko nedelja".

Novi soj je prvi put otkriven u Južnoj Africi, a brojne zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Australiju i SAD ograničavaju putovanja iz više južnoafričkih zemalja. Jedan od vodećih epidemiologa u Južnoj Africi Salim Abdool Karim rekao je za Skaj njuz da je za očekivati da je novi soj kovida već prisutan u evropskim zemljama uključujući i Veliku Britaniju.

U Belgiji je potvrđen prvi slučaj novog soja otkrivenog u južnoj Africi. To je prvi potvrđeni slučaj novog virusa u Evropi, saopštile su belgijske zdravstvene vlasti. Svetska zdravstvena organizacija označila je u petak B.1.1.529 kao "zabrinjavajuću varijantu", što znači da je sada zvanično dobila ime omikron, po slovu iz grčkog alfabeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: