Zdravlje

Subota, 27.11.2021.

13:07

Lekari su otkrili vreme doručka koje će vam produžiti život

Već znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali novost je da stručnjaci veruju da ga treba pojesti u cik zore.

Izvor: index.hr

Lekari su otkrili vreme doručka koje će vam produžiti život
Foto: Profimedia

Naime, prema novom istraživanju, jedenje doručka do 7 sati moglo bi da produži životni vek.

Prethodna istraživanja pokazala su da jedenje kasno uveče remeti unutrašnji sat tela i povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. No, tek nekoliko studija se bavilo pitanjem ima li vreme doručka sličan uticaj. Stoga su naučnici sa Univerziteta Njujork poželeli da otkriju da li je vreme prvog obroka u danu povezano sa dugovečnošću.

U tu svrhu pratili su više od 34 hiljade Amerikanaca starijih od 40 godina tokom nekoliko decenija. Volonteri su beležili vreme obroka, a naučnici su ih tokom studije upoređivali sa stopama smrtnosti.

Rezultati, objavljeni u Journal of Nutrition, pokazali su da su oni koji doručkuju između 6 i 7 sati imaju šest odsto manje šanse da će prerano umreti od teških bolesti poput srčanih bolesti ili raka od onih koji su redovno doručkovali u 8 ujutro, kao i 12 odsto manji rizik od rane smrti od onih koji su prvi obrok konzumirali u 10 ujutro.

Smatra se da preskakanje doručka ili kasno jedenje narušava telesni "sat za ishranu" - unutrašnje programiranje koje kontroliše oslobađanje hormona povezanih s hranjenjem, poput insulina. Ovaj hormon pomaže u sagorevanju glukoze iz krvotoka, a njegov nivo doseže vrhunac u ranim jutarnjim satima. Jedenje kasnije može značiti da telo postupno proizvodi manje insulina i povećava nivo glukoze u krvi, što dovodi do dijabetesa i srčanih bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

12 h

Podeli: