Jedna stvar posebno povećava rizik od migrena

Faktori poput glasne muzike, svetlih ekrana, jakih parfema i intenzivnog svetla već su poznati kao potencijalni okidači migrena. Oni koji pate od migrena znaju koliko je važno otkriti uzrok ovih intenzivnih bolova.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2024.

08:54

Jedna stvar posebno povećava rizik od migrena
Foto: Shutterstock/lightwavemedia

Nova studija naglašava da kada doživimo migrenu, važno je da otkrijemo njen uzrok.

Istraživanje je obuhvatilo skoro 500 ljudi u dobi od sedam do 84 godine, pri čemu su 61 odsto učesnika bile žene.

Tokom dvonedeljnog istraživanja, učesnici su nosili posebne uređaje koji su merili aktivnost tokom spavanja, dok su istovremeno vodili digitalne dnevnike energetskih skokova, stresa, anksioznosti i opšteg raspoloženja.
Foto: Shutterstock/fizkes
Prema istraživanju, loš kvalitet sna povećava rizik od jutarnjih migrena za 22 odsto. Takođe istraženo je da niska energija tokom prethodnog dana povećava rizik od migrena za 16 odsto, piše

Međutim, interesantno je napomenuti da loš san i niska energija nisu uticali na povećanje rizika od popodnevnih glavobolja.

Umesto toga, stresan dan sa visokim nivoom energije povećao je rizik od migrena kasnije tokom dana za 17 odsto ljudi.

Ovi rezultati sugerišu da vreme kada se javlja migrena može pružiti trag o njenom osnovnom uzroku. Važno je napomenuti da ovo istraživanje nije pronašlo vezu između anksioznosti, depresije i rizika od migrena među učesnicima. Ipak, to ne isključuje mogućnost da problemi sa mentalnim zdravljem mogu doprineti glavoboljama, ali u ovoj konkretnoj grupi učesnika to nije bilo zapaženo.

Zaključak istraživanja naglašava važnost fokusa na kvalitetan san bez obzira na to jesmo li skloni migrenama ili ne. Dugotrajan i kvalitetan noćni odmor ključni su za optimalno funkcionisanje mozga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: