Pričate u snu? Saznajte šta vam telo poručuje

Pričanje u snu službeno se zove somnilokvij. Jedan je od oblika parasomnije, odnosno smetnji u ponašanju za vreme spavanja. Vrlo je često i ne smatra se medicinskim problemom.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 09.02.2024.

09:40

Pričate u snu? Saznajte šta vam telo poručuje
Foto: Shutterstock/Olena Yakobchuk

Ljudi pričaju u snu najviše 30 sekundi, a dešava se i da neki pričaju više puta tokom noći. Ponekad su to jasne fraze i reči, a ponekad je u pitanju samo mrmljanje.

"Prema mom iskustvu, pričanje u snu može biti povezano sa preopterećenošću živčanog sistema i nastaje zbog prekomernog gledanja u ekran pre spavanja ili velikog unosa kofeina tokom dana", kaže dr Nerina Ramlakhan, terapeutkinja i ekspertinja za san, piše Web MD. Ako inače ne pričate u snu, a odjednom ste počeli, ovo mogu da budu razlozi:

· emocionalni stres;

· poremećaj temperature;

· upotreba određenih lekova koji utiču na mozak. Takođe, do govorenja u snu može doći kod osoba koje su samokritične, kao i kod onih koji sebi zadaju visoke ciljeve. Veoma često osobe koje žele da sve drže pod kontrolom ne govore naglas ono što misle i to se dešava kada podsvest preuzme kontrolu nad svešću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: