Kada je najbolje uzimati vitamine?

Dr Dimitar Marinov, docent na Medicinskom univerzitetu u Varni u Bugarskoj, dao je korisne smernice o tome koje vitamine treba uzimati uz obrok, pred spavanje ili na prazan stomak.

Zdravlje

Izvor: 24sedam.rs

Ponedeljak, 04.03.2024.

09:55

Kada je najbolje uzimati vitamine?
Foto:Shutterstock/Saowanee K

Vitamine rastvorljivi u mastima, kao što su vitamin D, vitamin E, vitamin A i vitamin K, najbolje je konzumirati uz obrok ili grickalice koje sadrže zdrave masti, poput avokada, maslinovog ulja ili žumanca. Ovo omogućava optimalno oslobađanje žuči i enzima pankreasa u želucu, neophodnih za apsorpciju ovih vitamina.

Magnezijum, koji pomaže u opuštanju i poboljšava san, preporučuje se za uzimanje uz večeru. Ipak, važno je izbegavati ga na prazan stomak, kako bi se izbegli potencijalni problemi sa varenjem, poput dijareje. Melatonin, još jedan suplement za spavanje, trebalo bi uzeti jedan do dva sata pre odlaska na spavanje.

Vitamini rastvorljivi u vodi, uključujući vitamin C i sve grupe vitamina B, najefikasnije se apsorbuju i metabolizuju na prazan stomak. Alana Kesler, registrovana dijetetičarka i konsultantkinja za ishranu, preporučuje njihovo uzimanje ujutru, uz čašu vode, kako bi telo lakše apsorbovalo ove vitamine.

Uzimanje gvožđa se takođe preporučuje na prazan stomak, ali je važno izbegavati mlečne proizvode istovremeno, jer mogu blokirati apsorpciju gvožđa. Kombinovanje gvožđa sa vitaminom C dodatno poboljšava apsorpciju. Probiotici, posebno oni koji sadrže Lactobacillus i Bifidobacterium, deluju efikasnije kada se uzimaju na prazan stomak, otprilike 30 minuta pre obroka.

Pametno usklađivanje vremena uzimanja vitamina i suplemenata sa njihovim dejstvom može poboljšati njihovu efikasnost i doprineti vašem opštem zdravlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: