Pršuta, čvarci, slanina: Ne možemo da im odolimo, a evo koliko su loši za srce VIDEO

Suhomesnate proizvode gotovo da svi vole, ali oni su prepuni soli, što negativno utiče na zdravlje.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 01.03.2024.

11:22

Pršuta, čvarci, slanina: Ne možemo da im odolimo, a evo koliko su loši za srce VIDEO
Foto: Shutterstock/Foodio

Smanjenje soli u ishrani smanjiće i krvni pritisak, zato bi trebalo da ograničite unos suhomesnatih proizvoda.

Kardiolog dr Dragan Simić objasnio je na koji način so utiče na zdravlje.

"So ima vrlo važne efekte u organizmu i kao takva je jako potrebna, ali svaka prekomerna upotreba je jako loša. Ako govorimo o kardiovaskularnom sistemu i srcu, postoji nekoliko dijagnoza kod kojih direktno vrednost krvnog pritiska zavisi od soli. Što jedete više slanog, pritisak će vam biti veći, a takvih pacijenata u Srbiji je jako puno", objasnio je on.

Lekar je istakao i da se kod pacijenata koji imaju srčanu slabost unošenjem viška soli vezuje tečnost i pogoršava zdravstveno stanje.

Svim ovim pacijentima savetuje se da smanje unos soli i da što je više moguće izbegavaju suhomesnate proizvode.

"Problem je što se so danas svuda nalazi, u hlebu, povrću, voću... Čovek mora da bude jako realan i da shvati da to što dosoljava sve njemu šteti, iako poboljšava ukus hrani", objašnjava on.

Istakao je da je važno pronaći i balans u svemu, kao i koji su suhomesnati proizvodi manje štetni.

"Suhomesnati proizvodi, oni industrijski prerađeni, koji imaju dosta aditiva i soli, to ne preporučujem da se konzumira. Ali oni kvalitetniji proizvodi, poput dobre pršute, mogu da dođu u obzir, ali je važno naći balans i nikako ne jesti to svaki dan", objašnjava lekar i ističe da bi pre toga trebalo da se provere i holesterol i triglideridi. Više o ovoj temi pogledajte u video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: