Zdravlje

Petak, 01.03.2024.

11:22

Pršuta, čvarci, slanina: Ne možemo da im odolimo, a evo koliko su loši za srce VIDEO

Suhomesnate proizvode gotovo da svi vole, ali oni su prepuni soli, što negativno utiče na zdravlje.

Izvor: B92, Prva TV

Pršuta, čvarci, slanina: Ne možemo da im odolimo, a evo koliko su loši za srce VIDEO
Foto: Shutterstock/Foodio

Smanjenje soli u ishrani smanjiće i krvni pritisak, zato bi trebalo da ograničite unos suhomesnatih proizvoda.

Kardiolog dr Dragan Simić objasnio je na koji način so utiče na zdravlje.

"So ima vrlo važne efekte u organizmu i kao takva je jako potrebna, ali svaka prekomerna upotreba je jako loša. Ako govorimo o kardiovaskularnom sistemu i srcu, postoji nekoliko dijagnoza kod kojih direktno vrednost krvnog pritiska zavisi od soli. Što jedete više slanog, pritisak će vam biti veći, a takvih pacijenata u Srbiji je jako puno", objasnio je on.

Lekar je istakao i da se kod pacijenata koji imaju srčanu slabost unošenjem viška soli vezuje tečnost i pogoršava zdravstveno stanje.

Svim ovim pacijentima savetuje se da smanje unos soli i da što je više moguće izbegavaju suhomesnate proizvode.

"Problem je što se so danas svuda nalazi, u hlebu, povrću, voću... Čovek mora da bude jako realan i da shvati da to što dosoljava sve njemu šteti, iako poboljšava ukus hrani", objašnjava on.

Istakao je da je važno pronaći i balans u svemu, kao i koji su suhomesnati proizvodi manje štetni.

"Suhomesnati proizvodi, oni industrijski prerađeni, koji imaju dosta aditiva i soli, to ne preporučujem da se konzumira. Ali oni kvalitetniji proizvodi, poput dobre pršute, mogu da dođu u obzir, ali je važno naći balans i nikako ne jesti to svaki dan", objašnjava lekar i ističe da bi pre toga trebalo da se provere i holesterol i triglideridi. Više o ovoj temi pogledajte u video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: