Zdravlje

Četvrtak, 29.02.2024.

12:24

U ovoj situaciji nikako ne smete da jedete krompir

Krompir je neizostavna namirnica u mnogim domaćinstvima, ali da li ste se ikada dvoumili da li proklijali krompir može da se jede ili ne?

Izvor: klix.ba

U ovoj situaciji nikako ne smete da jedete krompir
Foto: Shutterstock/Dmitriy Gutkovskiy

Krompir sadrži solanin, štetni alkaloidno jedinjenje koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru.

Britanski naučnici s Univerziteta Lincoln ističu da toksične klice krompira mogu izazvati probavne tegobe ili glavobolju stoga ih svakako treba iseći.

Ako je krompir mekan ili se smežurao, obvezno ga bacite, ali ako ostane tvrd i "zdrav", možete ga oguliti, prema potrebi izdubiti na mestu gde je proklijao i koristiti ga za jelo.

Kako biste usporili klijanje krompira držite ga na hladnom i tamno m mestu, najbolje u kartonskoj kutiji ili papirnoj kesi kako bi vazduh mogao da cirkuliše. U plastici krompir ne može da "diše" pa će se pre pokvariti.

Ukoliko čuvate veću količinu krompira, redovno ih proveravajte pa one koji su proklijali ili omekšali izdvojite kako ne bi podstakli kvarenje ostalih. Takođe, nemojte ih čuvati zajedno s lukom kako bi se usporilo starenje zbog gasova koje ispuštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: