Zdravlje

Ponedeljak, 26.02.2024.

08:20

Ove namirnice izazivaju trovanje: Budite obazrivi, posledice mogu biti fatalne

Iako zvuči primamljivo pojesti unapred pripremljen obrok, ostatke određenih namirnica od ručka ili večere treba izbegavati jer mogu biti veoma štetni za vaš organizam.

Izvor: B92

Ove namirnice izazivaju trovanje: Budite obazrivi, posledice mogu biti fatalne
Foto: Oleksandra Naumenko/Shutterstock

Ovo se posebno odnosi na hranu koju nikada ne treba podgrevati.

Čak i najukusniji ostaci mogu biti opasni i na ove namirnice treba obratiti posebnu pažnju.

Jaja


Doktor Kanta Šelke navodi da jaja skoro uvek sadrže salmonelu. Neke metode koje se koriste za kuvanje jaja zahtevaju nežnu toplotu za kratko vreme, što možda neće ubiti bakterije. Stoga, ostavljanje jaja na sobnoj temperaturi duže vreme može dovesti do razvoja bakterija.

Cvekla

Studija objavljena 2012. u Sportskoj medicini otkrila je da azot/oksid u cvekli može da podstakne vežbanje i pomogne kod krvnog pritiska. Međutim, ova ista jedinjenja slabo reaguju na toplotu. Stoga, redovno jedenje podgrejane cvekle ili proizvoda od cvekle možda nije dobra ideja. Isto bi moglo da važi i za repu, još jedno korenasto povrće bogato nitratima.

Krompir

Krompir može predstavljati rizik ako se predugo čuva u frižideru ili čuva na sobnoj temperaturi. Ovo potencijalno može podstaći rast Clostridium botulinum, bakterije koja izaziva botulizam. Pečeni krompir umotan u foliju je posebno štetan jer bakterijama pruža idealno okruženje za rast sa niskim sadržajem kiseonika.

Spanać

Kao i cvekla, spanać je još jedna hrana bogata nitratima koja se često servira kuvana. Da biste izbegli pretvaranje nitrata u ovom lisnatom zelenilu u potencijalno kancerogeni azot, možda ćete želeti da poslužite spanać sirov ili lagano pržen. Spanać se često meša sa drugom hranom u hrani za bebe, pa pazite da ga ne zagrejete.

Pirinač

Tokom 1970-ih brojna trovanja hranom povezana sa ostacima pirinča dovela su do povećane svesti da pirinač sadrži mikroorganizam koji se zove Bacillus cereus, koji se razmnožava na sobnoj temperaturi. To ne znači da morate da bacite sve ostatke, već samo da ih brzo odložite u frižider.

Piletina


Kao i jaja, sirova piletina ima tendenciju da sadrži salmonelu, a vremenske prilike i niske temperature su recept za katastrofu, jer se ove bakterije razmnožavaju. Najbolji način da to izbegnete jeste da se uverite da unutrašnja temperatura vaše piletine dostigne 165 stepeni. Mikrotalasi se ne zagrevaju uvek ravnomerno ili kao druge metode kuvanja, pa obavezno okrenite meso.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: