Zdravlje

Nedelja, 25.02.2024.

09:14

Želite ravan stomak? Pojedite ovo pre spavanja

Uzimanje digestivnih enzima u obliku dodataka ishrani ili, još bolje, ispijanje soka od ananasa pre večere doprinosi boljem varenju i umiruje probavni trakt i dovodi do tanje linije struka.

Izvor: 24sata.hr

Želite ravan stomak? Pojedite ovo pre spavanja
Foto: Shutterstock/Daxiao Productions

Obavezno uključite probiotike u svoju ishranu kako bi crevne bakterije bile u ravnoteži. Naime, kada dođe do poremećaja u količini dobrih bakterija u crevima, onda dolazi do stvaranja gasova, a samim tim i do nadimanja. Probiotici nisu samo odlični za varenje već i za poboljšanje raspoloženja i jačanje imuniteta.

Plan večernjeg obroka je takođe važan.

17.00 – kašika soka od aloe vere sa vodom – Istraživanja su pokazala da gel aloe vere ima gastroprotektivna dejstva. Kao što smiruje opekotine, blagotvorno deluje i na našu unutrašnjost. Ima antiinflamatorna svojstva i pomaže kod grčeva i nadimanja. Osim toga, ima i antibakterijska svojstva koja pomažu u jačanju imunološke funkcije – objasnio je nutricionista Rik Hej. Aloe vera u obliku soka je odlična za smirivanje želuca.

18.00 – digestivni enzimi uz večeru – Procenjuje se da se 60 do 80 odsto imunog sistema nalazi u našem digestivnom traktu. Kada hrana nije pravilno razložena digestivnim enzimima, veći komadi mogu preći crevni zid i dovesti do inflamatornog imunološkog odgovora. To je povezano sa intolerancijom na hranu, što dovodi do grčeva u stomaku i nadimanja, objasnio je ovaj stručnjak.

Uzimanje digestivnih enzima u obliku dodataka ishrani ili, još bolje, ispijanje soka od ananasa pre večere, doprinosi boljem varenju i smiruje digestivni trakt. Inače, ananas je pun bromelaina (naročito njegov centralni, tvrdi deo), enzima koji razgrađuje proteine, ubrzava metabolizam, smanjuje nadimanje. Ljudi znaju da kupe bromelain u obliku praha kao dodatak ishrani, ali on se zapravo proizvodi od ananasa. Zato ga je bolje unositi u organizam iz svežeg voća. Osim što je odličan za varenje, bromelin ima antiinflamatorna svojstva i pomaže u obnavljanju oštećenih tetiva i tkiva, pa se ponekad preporučuje kod bolnih kolena, sportskih povreda, artritisa... Enzime za varenje možete stimulisati i gorkim zelenim salatama, poput radiča, ako ih jedete pre obroka.

19.00 – malo fermentisane hrane – Fermentisana hrana je izuzetno korisna za zdravlje creva. Tehnički, ovo znači pretvaranje šećera i skroba u kiselinu, koristeći rastvor soli. Ovaj proces podstiče rast dobrih bakterija kao što su bifidobakterije i laktobacili, stvarajući odličan izvor prirodnih probiotika za digestivni trakt – kaže Rik Hej. Takva hrana će vam pomoći da bolje svarite hranu, da ne budete naduti i da budete bolje raspoloženi, jer su creva mesto gde se stvara najviše serotonina – hormona sreće.

Takođe, uverite se da vaša večera sadrži 150 grama suvog ribljeg mesa, pilećih prsa ili nemasne junetine uz oko pola šolje pirinča i nešto povrća koje ne nadima, poput kelja ili spanaća, dodao je on.

20.00 – čaj od maslačka – Ova vrsta čaja može biti efikasan diuretik i tako pomaže u sprečavanju zadržavanja tečnosti u telu. Osim toga, čaj od maslačka je odličan za čišćenje jetre, podsticanje varenja i smanjenje želje za jelom. Pored toga, ublažava simptome žgaravice i pomaže kod drugih problema sa varenjem.

22.00 – glutamin – Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu, koja pomaže u balansiranju nervnog sistema, popunjavanju rezervi vode u telu, doprinosi boljem spavanju i ravnoteži šećera u krvi. Može se kupiti u obliku praha, kapsula, tableta ili rastvora.

Održavanje hidratacije pomaže telu da se detoksikuje i izbaci nečistoće. Bubrezi i jetra su odgovorni za detoksikaciju krvi i proizvodnju urina, pa je važno pomoći ovim organima da rade svoj posao kako treba – objasnio je Rik Hej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: