Ove navike u ishrani mogu drastično da pogoršaju zdravlje

Lekari upozoravaju da bi dve prehrambene navike mogle da povećaju rizik od fibrilacije atrija gotovo dvostruko.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2024.

14:50

Ove navike u ishrani mogu drastično da pogoršaju zdravlje
Foto:lovelyday12/Shutterstock

Fibrilacija atrija (AF) nastaje kada pumpanje srca iznenada postane brže ili nepravilno i ubraja se u jednu od najčešćih vrsta aritmije.

Ako se zanemari ili se ne leči na odgovarajući način, posledice mogu da budu katastrofalne za srce i mozak. Moždani udar jedno je od najsmrtonosnijih stanja povezanih s AF-om, ali simptomi mogu ugroziti kvalitet života čak i kratkoročno. Kako biste sprečili razvoj stanja, stručnjaci sugerišu da je najbolje da izbegavate dva načina ishrane.

Naime, istraživanja su pokazala da su navike preskakanja doručka i kasnovečernjeg jedenja kod ispitanika povećale rizik od fibrilacije atrija gotovo dvostruko, što je neverovatno otkriće, objašnjavaju lekari.

Isto tako, istraživanje objavljeno u časopisu Future Cardiology 2022. godine takođe je sugerisalo da postoji još nekoliko načina na koje preskakanje doručka utiče na srčani ritam. Neki stručnjaci smatraju da niska količina šećera u krvi, uobičajena posledica propuštanja obroka, može dovesti do aritmije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: