Najpoznatija superhrana: Kako bademi obogaćuju ishranu

Bademi su jedna od najpriznatijih superhrana zbog bogatstva hranljivim sastojcima i koristi za zdravlje. Njihova popularnost raste iz dana u dan, jer se smatraju ne samo ukusnim, već i izuzetno hranljivim.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2024.

11:29

Najpoznatija superhrana: Kako bademi obogaćuju ishranu
Foto: Shutterstock/ Krasula

Od antioksidanasa do esencijalnih vitamina i minerala, bademi su ključni sastojak uravnotežene ishrane. Kroz ovaj tekst istražićemo sve prednosti badema za zdravlje, od uticaja na srce, do podrške u kontroli telesne težine i poboljšanja zdravlja kože. Svet badema nudi mnogo više od ukusnog zalogaja - pruža niz benefita koji obogaćuju ishranu i unapređuju celokupno zdravlje.

Nutritivna vrednost, kalorije

Bademi su bogati hranljivim sastojcima i predstavljaju izvor zdravih masti, proteina, vlakana i vitamina. Nutritivna vrednost badema je impresivna - 100 grama sadrži oko 579 kalorija, 21 grama proteina, 49 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata i 12 grama vlakana. Takođe su izuzetno bogati vitaminom E, magnezijumom i antioksidansima. Ova superhrana je odličan izbor za podršku zdravoj ishrani, održavanje energije i sitosti, ali treba voditi računa o količinama zbog visokog sadržaja kalorija. Uživanje u malim količinama badema može doneti mnoge zdravstvene koristi.

Vrste badema i njihova upotreba

Bademi se mogu koristiti u različitim oblicima, pružajući raznovrsne mogućnosti za ishranu i pripremu jela. Sirovi bademi su najčešći i mogu se koristiti kao zdrav međuobrok ili dodatak salatama i jelima. Pečeni bademi imaju intenzivniji ukus i hrskavu teksturu, idealni su za uživanje samostalno ili kao deo mešanih orašastih plodova. Bademovo brašno je odlična zamena za pšenično brašno u receptima za pečenje, pružajući hranljiviju opciju sa manje ugljenih hidrata. Bademovo mleko je alternativa kravljem mleku, bogato nutrijentima i idealno za veganske ili lakto-intolerantne osobe. Raznovrsnost badema omogućava širok spektar upotrebe u ishrani.

Kako jesti bademe

Bademi se mogu jesti na različite načine. Sirovi bademi su odličan međuobrok i mogu se konzumirati samostalno ili sa suvim voćem. Pečeni bademi pružaju dodatni ukus i hrskavost, idealni su kao zdrava grickalica. Bademovo brašno može se koristiti kao zamena za pšenično brašno u pečenju, dok se bademovo mleko može dodavati u kaše, smutije ili koristiti u kafi kao zamena za kravlje mleko. Bademe je najbolje konzumirati u umerenim količinama, jer su bogati kalorijama, ali uključivanje u ishranu pruža brojne zdravstvene koristi.

Koja je dozvoljena dnevna količina badema

Preporučena dnevna doza badema varira u zavisnosti od individualnih faktora kao što su uzrast, pol, nivo fizičke aktivnosti i opšte zdravstveno stanje. Opšte smernice sugerišu da je bezbedno konzumirati oko 1-2 šake badema dnevno, što iznosi otprilike 30-60 grama. Ova količina pruža dovoljno hranljivih sastojaka i zdravih masti, ali se preporučuje umerenost zbog visokog sadržaja kalorija u bademima. Važno je prilagoditi unos badema individualnim potrebama i voditi računa o celokupnom unosu kalorija i nutrijenata tokom dana.

Da li je bolje jesti sirove ili pečene bademe?

Izbor između pečenih i sirovih badema zavisi od individualnih preferencija i ciljeva ishrane. Sirovi bademi zadržavaju veći deo svojih hranljivih sastojaka i enzima, ali su pečeni bademi hrskaviji i imaju intenzivniji ukus. Pečeni bademi mogu biti lakše svarljivi, ali se prženjem mogu izgubiti neki hranljivi sastojci. Važno je voditi računa o dodatku soli ili drugih aditiva prilikom kupovine pečenih badema. Uzimajući u obzir sve faktore, važno je raznovrsno konzumirati bademe i prilagoditi ih individualnim preferencijama i potrebama ishrane.

Bademi i zdravlje: za šta je sve dobar badem?

Bademi su izuzetno korisni za zdravlje iz različitih razloga. Bogati su zdravim mastima koje podržavaju zdravlje srca i smanjuju nivo lošeg holesterola. Takođe, bademi su izvor proteina, vlakana, vitamina i minerala, što ih čini odličnim za podršku mišićima, varenju i opštem zdravlju. Vitamin E koji se nalazi u bademima štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala, dok magnezijum podržava zdravlje kostiju i nervnog sistema. Redovno konzumiranje badema može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i gojaznosti, pružajući brojne zdravstvene koristi.

Kako previše badema može da deluje na organizam?

Foto: Shutterstock/ mama_mia
Prekomerni unos badema može imati neke neželjene efekte na organizam. Budući da su bademi visokokalorični, preterana konzumacija može dovesti do prekomernog unosa kalorija, što može dovesti do povećanja telesne težine ili gojaznosti. Takođe, bademi sadrže fitinsku kiselinu koja može otežati apsorpciju određenih minerala poput gvožđa, cinka i kalcijuma. Prekomerni unos badema može takođe izazvati gastrointestinalne smetnje poput nadimanja, gasova ili dijareje, posebno kod osoba koje imaju osetljiv želudac ili creva. Važno je konzumirati bademe u umerenim količinama kako bi se izbegli ovi potencijalni neželjeni efekti.

Da li je dobro jesti badem u trudnoći?

Konzumiranje badema u trudnoći može biti korisno zbog njihovog bogatstva hranljivim sastojcima kao što su zdrave masti, proteini, vlakna, vitamini i minerali. Međutim, važno je konzumirati ih u umerenim količinama, jer prekomerna konzumacija može dovesti do prekomernog unosa kalorija i gojaznosti. Bademi su takođe bogati folatima, što je ključno za zdrav razvoj fetusa, ali je važno kombinovati ih sa drugim izvorima folata kao što su lisnato zeleno povrće ili suplementima folata. Preporučuje se konsultacija sa lekarom ili nutricionistom o ishrani u trudnoći, uključujući i unos badema.

Da li su bademi dobri za mršavljenje?

Bademi su često deo dijeta za mršavljenje zbog svoje visoke nutritivne vrednosti i sposobnosti da pruže osećaj sitosti. Iako su visokokalorični, istraživanja pokazuju da umereno konzumiranje badema može zapravo pomoći u mršavljenju. To je zbog toga što bademi sadrže zdrave masti, proteine i vlakna koji doprinose osećaju sitosti i sprečavaju prejedanje. Takođe, bademi mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi i regulisanju apetita. Međutim, važno je konzumirati ih u umerenim količinama, jer preterana konzumacija može dovesti do prekomernog unosa kalorija. Uključivanje badema u uravnoteženu ishranu zajedno sa redovnom fizičkom aktivnošću može biti korisno za postizanje i održavanje zdrave težine. Ipak, kao deo programa za mršavljenje, bademe je najbolje konzumirati u skladu sa individualnim potrebama i ciljevima, uz konsultaciju sa nutricionistom ili lekarom.

Kako čuvati bademe da ostane sveži?

Da biste sačuvali bademe svežim, važno je da ih skladištite na pravilan način. Idealno je čuvati bademe u hermetički zatvorenoj posudi ili u vrećici za čuvanje hrane kako biste sprečili ulazak vazduha i vlage, što može dovesti do njihovog kvarenja. Takođe je preporučljivo čuvati ih na hladnom i suvom mestu, poput ostave ili frižidera, jer visoka temperatura i vlaga mogu ubrzati proces kvarenja. Ako želite da produžite njihov rok trajanja, možete ih čuvati u zamrzivaču. Redovno proveravajte bademe kako biste bili sigurni da nisu pokvareni ili užegli, i izbacite sve pokvarene primerke. Pravilno skladišteni, bademi mogu ostati sveži i ukusni duže vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: