Stručnjaci rešili večitu dilemu: Evo kada je idealno vreme za večeru

Iako se rana večera obično povezuje sa starijim osobama ili malom decom, čini se da danas sve više ljudi pazi kada će pojesti poslednji obrok u danu i pokušavaju da ne jedu posle 19 časova.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 18.02.2024.

15:44

Stručnjaci rešili večitu dilemu: Evo kada je idealno vreme za večeru
Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Jedan od velikih pokretača tog trenda, kako piše portal Real Simple, bila je kovid kriza i promena radnog vremena restorana, od kojih je većina tokom pandemije skratila radno vreme, a gosti su se navikli da jedu ranije. Pored toga, nedavno je objavljeno nekoliko studija koje sugerišu da bi ranija večera mogla biti zdravija od večere neposredno pre spavanja, uglavnom ukazujući na činjenicu da je telu teže da "odradi“ proces varenja kada se on preklapa sa spavanjem jer je tada prerada šećera i masti lošija, što može biti posebno štetno za dijabetičare, gojazne osobe i hronične zdravstvene bolesnike.

Ipak, nutricionisti ističu da večera pre 19 časova nikome ne bi trebalo da bude pravilo i obaveza, jer vreme jedenja zavisi od brojnih faktora koji su manje-više van naše kontrole; kao što su radno vreme, razne obaveze, vreme za vežbanje, dečije aktivnosti, dostupnost hrane, glad, umor i još mnogo toga.

Lekari zato naglašavaju da je dobro večerati ranije – kada i ako je to izvodljivo – što može biti posebno korisno za osobe sa dijabetesom tipa 2. To potvrđuje i studija objavljena u Endocrine Journal iz 2018. koja je pokazala da tip 2. dijabetičari koji su jeli kasno uveče imali su lošiju kontrolu glikemije, što je potencijalno dovelo do zdravstvenih komplikacija vezanih za tu bolest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: