Tri namirnice koje bi u četrdesetim godinama svi trebalo da jedu

Hranjive materije mogu da naprave veliku razliku u tome kako se osećamo ili izgledamo tokom procesa starenja.

Zdravlje

Izvor: Avaz.ba

Nedelja, 18.02.2024.

12:38

Tri namirnice koje bi u četrdesetim godinama svi trebalo da jedu
Foto: Shutterstock/mama_mia

Usporen metabolizam, promena hormona, pad energije i iscrpljenost, smanjeni libido, sve su ovo faktori koji utiču na kvalitet našeg zdravlja koje je kako starimo, teško održavati, posebno kada krenu spomenuti procesi. Ipak, ima leka, a on se sastoji u prevenciji.

Poželjne namirnice

Nju je posebno zagovarao, Hipokrat, kroz poznatu izjavu o hrani kao leku. Naime, hranjive materije koje unosimo u telo mogu napraviti veliku razliku u tome kako se osećamo ili izgledamo tokom procesa starenja. Posebno kod ženskog pola. Prema zdravstvenim stručnjacima postoji nekoliko namirnica koje bi stariji od 40 godina trebalo da dodaju svojoj ishrani i tako poboljšaju opšte zdravlje.

Bobičasto voće

Povećanje unosa antioksidansa može biti odličan način za postizanje zdravijeg tela nakon 40-te. Redovno konzumiranje bobičastog voća je idealna opcija.

"Antioksidansi su nutritivne komponente koje pomažu u hvatanju slobodnih radikala dok poboljšavaju rad srca i mozga", objašnjava dijetetičarka Alisija Galvin.

Slobodni radikali mogu uzrokovati oštećenje DNK, ubrzati proces starenja kože i podstaći upale, a sve to postaje važno balansirati kako starimo. Uz to, dodatna korist od bobičastog voća je ta što doprinose unosu vlakana, važnom faktoru zdravog mršavljenja.

Zbog svega navedenog nećete pogrešiti ako pojedete nekoliko šaka bobičastog voća kao međuobrok ili ako ga dodate u omiljeni obrok uz ovsene pahuljice ili jogurt.

Orasi

Često podcenjujemo moć koju orašasti plodovi i semenke imaju u ishrani, a jedan takav bogat međuobrok za one iznad 40 mogu biti orasi.

"Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E i cinkom koji održavaju ćelije zdravima štiteći ih od oksidativnog oštećenja i smanjujući upalu. Konzumiranje ovog ploda ne samo da vas štiti od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenje kože i bore, već su takođe povezani s nižim nivoima LDL holesterola koji pomaže u sprečavanju bolesti srca", objašnjava zdravstvena trenerka Džoana Ven.

Redovno žvakanje ovog hrskavog zalogaja takođe može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska i poboljšanog metabolizma. Crni pasulj

"Pasulj i mahunarke" čine fantastičan biljni protein za svakoga, međutim, crni pasulj može biti posebno dobar zahvaljujući činjenici da može sprečiti neke probleme koji se javljaju s menopauzom", rekla je dijetetičarka Megan Vong, dodajući kako je baš ova namirnica bogata magnezijumom i kalijumom, mineralima koji postaju još važniji kako žena stari.

Tokom menopauze žene gube čak 20 posto mineralne gustoće kostiju, što uvelike povećava rizik od osteoporoze. Oko 60 posto magnezijuma u našem telu je u kostima. Neophodno je uneti dovoljno magnezijuma i kalijuma u svoju ishranu čak i nakon menopauze jer je posebno u tim godinama veća verovatnoća da ćete se suočiti s višim krvnim pritiskom, izlažući se većem riziku od hipertenzije i bolesti srca. Dobro je za sve

"Bez obzira na godine, davanje prioriteta zdravoj i nutritivno uravnoteženoj ishrani ključno je za celokupno zdravlje. Među ostalima, to znači redovno konzumiranje nabrojene tri namirnice", slažu se stručnjakinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: