Ova čokolada je najbezbednija za jelo

Kada nam se jede nešto slatko, često se dogodi da posegnemo za čokoladom koja nam u stoji u "skrivenom" delu kuhinjskog ormarića već neko vreme, pa je sasvim normalno zapitati se može li čokolada da se pokvari?

Zdravlje

Izvor: index.hr

Nedelja, 18.02.2024.

09:56

Ova čokolada je najbezbednija za jelo
Foto: Shutterstock/avs

Iako i čokolada, kao i svaki proizvod, ima rok trajanja koji je utisnut na pakovanju, dobra vest je da čokolada ima relativno dug rok trajanja i ne kvari se brzo. Naravno, ako je buđava ili ima loš ukus ili miris, to znači da biste trebali da je bacite, ali evo koliko dugo ona može trajati.

Crna čokolada ima najduži rok trajanja

Nema svaka čokolada isti rok trajanja. Ljubitelji crne čokolade mogli bi posebno da se razvesele jer će tamna čokolada duže zadržati svoj kvalitet u odnosu na druge čokolade. Tamna čokolada ima rok trajanja od čak dve godine, mlečna čokolada godinu dana, a bela čokolada oko šest meseci.

Zašto tamna čokolada duže zadržava svoj kvalitet?

Tajna je u čokoladnom likeru ili kakao likeru, to je čisti kakao u tečnom ili polutvrdom obliku koji se proizvodi od zrna kakaa koji su fermentisani, osušeni, pečeni i odvojeni od ljuske, a koriste se za izradu čokolade.

Iako se i mlečna čokolada pravi od ovog likera, ona sadrži mleko zbog kojeg može brže da se pokvari. S druge strane, bela čokolada ima najkraći rok trajanja jer uopšte ne sadrži čokoladni liker.

Kako produžiti rok trajanja čokolade?

Nikako se ne preporučuje da čokoladu stavljate u frižider, vlaga u frižideru može uzrokovati promenu boje ili kristalizaciju šećera, što će samo pogoršati ukus čokolade. Umesto toga, čokoladu dobro zamotajte i čuvajte na tamnom mestu s niskom količinom vlage koje nije pretoplo kako se čokolada ne bi otopila, ali ni prehladno.

Takođe je dobra ideja čokoladu držati podalje od namirnica neugodnih mirisa kako ne bi pokupila neželjene ukuse. Ako, ipak, u domu nemate takvo mesto na kojem biste mogli da držite čokoladu, onda je čuvajte u frižideru uu hermetički zatvorenoj posudi, a kada je izvadite, ostavite je da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 do 20 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: