Zdravlje

Nedelja, 24.12.2023.

19:02

Otkrivena istina o namirnici koju mnogi vole: Niste ni svesni šta radi vašem organizmu

Samo 50 grama kikirikija može vam doneti mnogo koristi za celokupan organizam.

Izvor: hayat.ba

Default images
Foto: iravgustin/Shutterstock

Kikiriki je poreklom iz Južne Amerike i pripada porodici mahunarki.

Odličnog je ukusa, a i bogat je mastima, proteinima i drugim zdravim hranljivim sastojcima. Kikiriki je dobar izvor proteina i u sebi ima visok sadržaj esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja.

Prednosti kikirikija su različite. Međutim, zbog visokog sadržaja masti i kalorija koje ima kikiriki, ne bi trebalo da preterujete sa njegovim unosom.

Za šta je sve dobar kikiriki?

Dobar je za zdravlje srca

Među koristima za zdravlje čoveka, čini se da je ova najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou mononezasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki može da utiče na zdravlje i vitalnost srca.

Konkretno, oleinska kiselina kod kikirikija može u krvi da smanji loš holesterol (LDL) i poveća dobar holesterol (HDL).

Iz tog razloga pozitivno utiče na sprečavanje moždanog udara ali i koronarnih oboljenja povećanjem zdravih lipida u krvi.

Jača energiju

Jedna od najprimetnijih prednosti kikirikija po zdravlje čoveka je povećanje energije. Ovo je sasvim razumljivo, jer kikiriki sadrži dosta vitamina i minerala, antioksidanata i hranljivih materija, koji su sami po sebi veliki izvori energije.

Sprečava kamenje u žuči

Procenjuje se da kamen u žuči pogađa između 10 i 25 odsto odraslih u svetu. Česta konzumacija kikirikija može značajno da smanji rizik od kamena u žuči. Prema studijama, samo 30 grama kikirikija dnevno može pomoći da se umanji rizik od ove pojave čak i do 25 odsto.

Poboljšava pamćenje

Kikiriki se često naziva “hranom za mozak”, jer sadrži vitamin B3 koji je odličan za funkciju mozga, kao i za poboljšanje memorije. U sebi sadrži i flavonoid koji se zove resveratrol, a koji može da poboljša protok krvi u mozgu za oko 30 posto.

Bori se protiv depresije


Serotonin je hemikalija koja je važna mozgu i koja pomaže u regulisanju raspoloženja. Neadekvatno lučenje ove hemikalije rezultira depresijom. Srećom, aminokiselina triptofan u kikirikiju može da pomogne oslobađanju serotonina, pa je zbog toga kikiriki sposoban da utiče "izbegavanje" depresije.

Sprečava Alchajmerovu bolest

Mnoge studije su pokazale da konzumiranje namirnica koje su bogate niacinom( poput kikirikija), mogu smanjiti rizik od pojave Alchajmerove bolesti za oko 70 odsto. Samo četvrtina šolje ovog ploda predstavlja četvrtinu dnevnog unosa niacina.

Sprečava gubitak kose

Među koristima koje kikiriki ima za lepotu nalazi se prevencija od gubitka kose. Zahvaljujući vitaminu C koji je koristan u povećanju proizvodnje kolagena, kikiriki može da spreči gubitak kose. Isto tako, larginin u kikirikiju je sastojak koji se koristi u mnogim tretmanima lečenja ćelavosti, dok omega 3 masne kiseline mogu da ojačaju folikule dlake i sveukupni rast kose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: