Zdravlje

Petak, 22.12.2023.

14:17

Ovo su četiri razloga zašto je san bitan ako želite da izgubite kilograme

Dijete podrazumevaju striktne režime ishrane, smanjenje kalorija i povećanu fizičku aktivnost. Međutim, u procesu mršavljenja ključnu ulogu igra i san.

Izvor: klix.ba

Default images
Foto: Shutterstock/New Africa

Lekari često preporučuju najmanje sedam sati sna svake noći, ali zbog ubrzanog tempa života, ljudi u svetu spavaju sve manje. Ipak, san je ključan za zdravo funkcionisanje tela. On utiče na hormone, skladištenje masti, ali i na zdravlje creva. Ovo su četiri razloga zbog kojih treba da imate kvalitetan san ukoliko želite da izgubite kilograme.

Nedostatak sna dovodi do hormonskog disbalansa

San i spavanje utiču na proizvodnju hormona leptina i grelina u vašem organizmu. Leptin je hormon koji telo oslobađa kako bi povećalo vašu sitost. On reguliše unos hrane i potrošnju energije pomažući vašem telu da održi željenu težinu. Nedovoljna količina sna može da smanji nivo ovog hormona u telu, što će dovesti do porasta apetita, odnosno prejedanja. Malo sna može da uzrokuje i povećanje kortizola, hormona stresa.

Skladištenje masti

Povećanje kortizola uzrokovano ograničenim spavanjem može uticati i na to gde vaše telo skladišti masti. Usled nedostatka sna, bićete skloniji tome da zadržavate više masti na području stomaka.

Prema studiji iz septembra 2019. godine objavljenoj u ‌"Journal of Lipid Research‌", čak i samo nekoliko dana nedostatka sna može uticati na to kako vaše telo skladišti masti iz hrane.

Zdravlje creva

Baš kao što na vašu težinu mogu da utiču hormoni, gubitak težine uslovljava i zdravlje crevnog sistema jer ono igra veliku ulogu u obradi hrane. Zdravlje creva može biti ugroženo kod onih koji su aktivni tokom noći. Nedostatak sna utiče na vaš cirkadijalni ritam (unutrašnji sat vašeg tela, koji reguliše san), što može oštetiti vaša creva.

Loše raspoloženje

Spavanje ne samo da može da utiče na vaš osećaj gladi i sitosti, već može uticati i na vrstu hrane za kojom žudite. Prema studiji iz 2016. godine objavljenoj u časopisu ‌"Sleep‌", nedostatak sna aktivira delove mozga povezane s motivacijom i nagradom, što može pojačati žudnju posebno za nezdravom hranom.

Nedostatak sna takođe negativno utiče i na prefrontalni korteks mozga, koji je odgovoran za kontrolu impulsa i pomaže vam u donošenju boljih odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

9 h

Podeli: