Zdravlje

Ponedeljak, 27.11.2023.

08:39

Istraživanje pokazalo: Samo ove namirnice je zdravo jesti kasno uveče

Nova istraživanja ukazuju na to da nije važno samo šta jedete, već je važno i kada jedete. Obedovanje kasno uveče povezano je sa većom stopom gojaznosti, čak i kada su svi drugi faktori pod kontrolom.

Izvor: zena.blic.rs

Istraživanje pokazalo: Samo ove namirnice je zdravo jesti kasno uveče
Foto: Shutterstock/Pikoso.kz

Nova istraživanja ukazuju na to da nije važno samo šta jedete, već je važno i kada jedete. Obedovanje kasno uveče povezano je sa većom stopom gojaznosti, čak i kada su svi drugi faktori pod kontrolom.

"Otkrili smo da kada se jede četiri sata kasnije to pravi značajnu razliku za naše nivoe gladi, način na koji sagorevamo kalorije nakon što jedemo i način na koji skladištimo masti", rekla je Vujović za "Harvard Health Publishing".

Ova studija pokazala je i da se nivoi hormona leptina, koji signaliziraju sitost nakon jela, smanjuju 24 sata nakon što imamo obroke kasno noću.

Pa, šta onda raditi kada smo gladni na kraju dana? Naravno, nije rešenje zaspati praznog stomaka ili preskočiti večeru iako se sat približava ponoći, no treba pažljivo izabrati namirnice za kojima ćete posegnuti.

Džanin Bouring, doktor naturopatije, nedavno je na društvenim mrežama podelila koristan video u kome je objasnila koje su jedine namirnice koje možete jesti noću, a da pritom neće negativno uticati na vašu kilažu ili zdravlje. Zapravo, one dolaze sa velikim prednostima.

"Grickanje ili jelo kasno uveče nije ono što preporučujem. Ali, ako to radite, ovo su jedine tri namirnice koje preporučujem za noć", savetuje Bouring. 1. Orašasti plodovi

Orašasto voće poput lešnika, badema ili makadamije je odličan izbor za kasne večernje sate. Mera treba da bude jedna šaka orašastih plodova.

"Ovo su sjajne namirnice jer vam daju malo proteina i zdravih masti, tako da nećete biti gladni pre spavanja", objašnjava ova doktorka.

Podsetimo, orašasti plodovi pozitivno utiču na zdravlje arterija, smanjuju rizik od hipertenzije, smanjuju nivoe lošeg holesterola, rizik od krvnih ugrušaka, upale povezane sa srčanim oboljenjima... 2. Semenke

"Stvari poput tahinija ili semenku suncokreta su odlične jer su pune minerala što može da vam pomogne da bolje spavate", kaže dr Džanin.

Semenke su slične orašastim plovodima po svom nutritivnom profilu; bogate su vlaknima, zdravim mastima, proteinima, vitaminima... Sve dok vodite računa o veličini porcije možete uživati u ovoj hranljivoj grickalici. 3. "Zlatno" mleko

Ova doktorka na kraju preporučuje i ispijanje šolje zlatnog mleka pre spavanja. Ovaj napitak se pravi od kurkume, cimeta i biljnog mleka, a po želji ga možete obogatiti i sa još začina.

"Zagrejte ga i popijte neposredno pre spavanja. Fantastčan je za odličan noćni san, ima sve prednosti antioksidanata iz kurkume i deluje antiinflamatorno", zaključuje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: