Zdravlje

Utorak, 07.11.2023.

09:58

Krompir ili batat – ko odnosi pobedu kao najbolji izvor zdravlja

Teško je i zamisliti nedeljni ručak bez krompira, no u zadnje vreme sve se glasnije spominje njegova zdravija alternativa.

Izvor: hayat.ba

Krompir ili batat – ko odnosi pobedu kao najbolji izvor zdravlja
Foto: Nina Firsova/Shutterstock

Ruku na srce i nije mu alternativa nego tek dalji rođak. Iako se kolokvijalno naziva “slatki krompir”, oni čak ne pripadaju ni istoj botaničkoj porodici.

Krompir je iz porodice Solanaceae, srodnoj paradajzu, paprici i patlidžanu, dok je batat član Convolvulaceae.

Razlike

Običan krompir ima viši glikemijski indeks nego batat, što je važno dijabetičarima. Ali treba biti oprezan jer pečeni batat se ne razlikuje puno od pečenog krompira, dok kuvani ima bitno niži glikemijski indeks.

Energetska vrednost batata je za oko polovine veća od krompira. Gomolji sadrže 70% vode, 18% skroba i 6% šećera. Slatki ukus batata osigurava fruktoza, glukoza i saharoza.

Krompir sadrži više minerala, posebno gvožđa, dok batat pobeđuje s vitaminima, posebno vitamina A. Nutritivno, svaki od ovih krompira ima svoje prednosti i nedostatke pa ih je idealno oba zadržati u ishrani.

Nutritivne vrednosti batata

Batat se sastoji od mnoštva ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Posebno je bogat vitaminom A, dobar je izvor vlakana, biotina, kalijuma, fosfora te vitamina B grupe, C vitamina, beta-karotena kao i mangana i bakra. Takođe sadrži fitosterole, karotene i karotenoide, folnu kiselinu, vitamine D i E, magnezijum i gvožđe.

Sadrži mnogo skroba i vrlo malo masti te je visokokvalitetna energetska namirnica koja se preporučuje sportistima, ali i dijabetičarima. Naime, njegovi složeni ugljeni hidrati i vlakna omogućuju postupno i lagano oslobađanje šećera i njegovu apsorpciju u krvotoku.

Zdravstvene dobrobiti batata

Batat pozitivno deluje na endokrinološki sastav, na debelo crevo, slezinu, pankreas, želudac i bubrege. Takođe može pomoći i kod problema sa kožom.

Neutralizuje štetne slobodne radikale u organizmu i jača imuni sistem. Obiluje kalijumom koji pomaže u kontroli krvnog pritiska, a vitamin B6 pomaže u borbi protiv bolesti srca.

Batat sadrži više beta-karotena od šargarepe, koji je snažan antioksidans, i sadrži više C vitamina od paradajza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: