Zdravlje

Petak, 03.11.2023.

15:23

Stučnjaci upozoravaju: Ovo su najgora pića za naše zdravlje

Pića mogu biti puna aditiva i šećera. Ako nam je zdravlje na prvom mestu, evo opcija koje treba da izbegavamo.

Izvor: index.hr

Stučnjaci upozoravaju: Ovo su najgora pića za naše zdravlje
Foto: Cabeca de Marmore/Shutterstock

Energetska pića

Dijetetičarka Kajli Ivanir upozorila je da energetska pića mogu dovesti do povećanja krvnog pritiska i stresa, jer sadrže višak kofeina i stimulansa. Takođe, mogu da nas razbude i ponekad izazovu mučninu i glavobolju.

Slatki alkoholni kokteli


Kombinacija alkohola i fruktoznog sirupa, koja se ponekad nalazi u koktelima, nije dobra za jetru. Prema Kajli Ivanir, ova kombinacija ugrožava sposobnost jetre da filtrira toksine i sprečava pretvaranje fruktoze u glukozu.

"Kao rezultat toga, detoksikacija je otežana. Višak fruktoze se skladišti kao mast, što onda može da izazove povećanje triglicerida, jednog od krivaca za razvoj bolesti masne jetre", objasnila je za Foks njuz.

Gazirana pića


Gazirana pića puna su dodatog šećera, pa nutricionisti i dijetetičari savetuju ljude koji žude za mehurićima da biraju mineralnu vodu u koju se može dodati sok od limete, limuna ili pomorandže.

Ledeni čaj

Komercijalni, flaširani ledeni čajevi mogu da sadrže istu količinu šećera kao i sok. Prekomerna konzumacija zaslađenih pića kao što je ledeni čaj je povezana sa razvojem metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Veštački zaslađena pića

Kajli Ivanir napominje da su istraživanja pokazala da veštački zaslađivači kao što su aspartam i sukraloza remete mikrobiom i štete zdravlju creva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: