Zdravlje

Petak, 20.10.2023.

19:24

Grožđe u turšiji pomaže varenju i imunitetu: Probiotik za ceo organizam

Grožđe u turšiji je dobar predlog da probate nešto što možda do sada niste, ujedno obogatite police sa zimnicom nečim egzotičnim i učinite dobru stvar za svoje zdravlje i imunitet. Bogatstvo ukusa, ali i minerala, vitamina i dobrih bakterija uticaće na više važnih segmenata zdravlja.

Izvor: eklinika.telegraf.rs

Grožđe u turšiji pomaže varenju i imunitetu: Probiotik za ceo organizam
Foto: Shutterstock/Helen Sushitskaya

Fermentisana i ukiseljena hrana: U čemu nam pomaže i jača zdravlje

Poznate su brojne zdravstvene koristi fermentisane hrane. Na primer, kiseli krastavčići imaju visoku koncentraciju vitamina kao što su vitamin K, vitamin C i vitamin A. Kombinacija supstanci iz prirodno kisele hrane i vode u kojoj se dodatno kiseli pojačava korisna svojstva. Ostale zdravstvene prednosti kisele i fermentisane hrane su:

- pomoć u varenju: fermentisana hrana sadrži dobre žive bakterije poznate kao probiotici
- kontrola šećera u krvi: slana kiselina na bazi sirćeta može pomoću u stabilizaciji nivoa glukoze u krvi i sprečiti osećaj intenzivne gladi
- borba protiv infekcija i drugih bolesti: fermentisano voće i povrće je bogato antioksidansima koji jačaju imunski sistem.

Grožđe u turšiji: Da li zadržava ili gubi korisna svojstva

Grožđe ima velike zdravstvene prednosti, prvenstveno zbog visokog sadržaja hranljivih materija i antioksidanata. Gaji se hiljadama godina, uključujući više drevnih civilizacija koje su ga gajile ne samo zbog vina, već su koristile i list vinove loze. Sama proizvodnja vina jeste proces fermentacije grožđa. Naučnici su se decenijama bavili istraživanjem potencijalnih zdravstvenih koristi grožđa, a neke specifične studije su se bavile i drugim oblicima obrade.

Proces fermentacije bez dodavanja šećera nudi još neke dodatne koristi, pa se tako u poslednje vreme sve češće susrećemo i sa receptima za pripremanje grožđa u turšiji. Najvažnije je, kažu istraživači, anulirati potencijalni uticaj pesticida, ali to važi i za sirovo grožđe pre pripremanja za fermentaciju sa ciljem pravljenja vina. Što se tiče drugih koristi koje nudi grožđe u turšiji, ne samo da se ne gube korisne materije koje grožđe sadrži, već će se neke i uvećati, ako uzmemo u obzir udružene vrednosti grožđa same po sebi i potencijalne dobiti fermentisane hrane koju uobičajeno jedemo u zimnici.

Najvažnije zdravstvene koristi grožđa: Vitamini, minerali, antioksidansi

- važni vitamini i minerali, uključujući bakar i vitamine B (tiamin, riboflavin i B6) i K
- može ojačati srce (snižavanje krvnog pritiska širenjem arterija i vena, izlučivanje natrijuma i sprečavanje sužavanje arterija i vena koje bi inače povećale krvni pritisak, uticaj na nivo holesterola boljom apsorpcijom – za to je dobar dokaz mediteranska dijeta)
- visok sadržaj antioksidanata, koji u grožđu ostaju i nakon fermentacije (antocijan, resveratrol i kvercetin, vitamin C, beta karoten, lutein i elaginska kiselina)
- može biti od koristi za zdravlje očiju (manje znakova oštećenja i bolja funkcija mrežnjače, zaštita od od ultraljubičastog A (UVA) svetla, manji rizik od makularne degeneracije
- poboljšava pamćenje, pažnju i raspoloženje (resveratrol može da nas zaštiti od Alchajmerove bolesti smanjenjem upale mozga i uklanjanjem amiloid-beta peptida)
- podrška zdravlju i gustini kostijum uz napomenu da su za sada u pitanju laboratorijske studije na životinjama (sadržaj kalijuma, mangana i vitamina B, C i K)
- zaštita od bakterija i gljivica (resveratrol ima jaka antimikrobna svojstva a antocijanini koji mogu da unište ćelijske zidove bakterija)
- može usporiti znake starenja (resveratrol aktivira gen SirT1 povezan sa dužim životnim vekom a protein sirtuin reguliše ćelijske procese kao što su starenje i ćelijska smrt)
- smanje upale (jaka antiinflamatorna svojstva inflamatornih markera kao što su faktor nekroze tumora-alfa (TNF-alfa) i interleukin-6 (IL-6) (60, 61)
- može biti od koristi za zdravlje kože i kose (podsticanje dejstva kolagena)
- pozitivni efekti u borbi protiv gojaznosti i pratećih bolesti (dijabetes, bolesti srca) – ekstrakt proantocijanidina iz semena grožđa može povećati nivoe hormona sitosti GLP-1
- poboljšanja probave u ublažavanje zatvora (visok sadržaj vlakana) i 81 odsto sadržaja vode
- bolji san (studije su utvrdile da je grožđe prirodni izvor melatonina, najviše ga ima u kožici).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi lažu, Su-57 je beskoristan?

Vest da su ukrajinske oružane snage oborile ruski Su-57 predstavljena je kao “čudo”, ali sve je više onih koji tvrde da je ta letelica beskorisna.

13:53

19.6.2024.

1 d

Podeli: