Ove namirnice najbolji su prirodni izvor gvožđa

Za sve koji imaju anemiju, ali i one koji se hrane zdravo.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 10.10.2023.

11:56

Ove namirnice najbolji su prirodni izvor gvožđa
Foto:Shutterstock/Sea Wave

Nedostatak gvožđa u krvi je problem koji muči mnoge. Ako se stalno osećate umorno i nemate energije, pospani ste, bledi, teško se koncentrišete i jednostavno nemate energije, svakako bi trebalo da proverite krvnu sliku, jer su to najčešći simptomi nedostatka gvožđa.

Takođe, nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, koju karakteriše smanjen nivo eritrocita i hemoglobina.

Zbog anemije lekari mogu da prepisuju tablete koje sadrže gvožđe, ali ključna za uspešnu borbu protiv anemije je pravilna ishrana koja uključuje hranu bogatu gvožđem.

U nastavku saznajte koji su najbolji prirodni izvori gvožđa.

1. Cvekla

Stara dobra cvekla se s razlogom naziva jednom od najzdravijih namirnica na svetu. Puna je gvožđa, što je čini odličnom za anemične ljude. To je niskokalorična hrana sa puno vlakana i dobrih proteina, koja nas čini sitima i daje nam energiju.

2. Kupinovo vino

Ovaj napitak se preporučuje kod anemije jer sadrži znatne količine gvožđa i vitamina C, a prema nekim istraživanjima, poboljšava apsorpciju gvožđa i do 300 odsto. U njemu treba uživati umereno – samo jedan decilitar dnevno biće dovoljan za poboljšanje krvne slike.

3. Semenke (bundeva, lan, susam)

Možda niste ni znali da su razna semena dobar izvor gvožđa. Zaista ih je lako uključiti u ishranu jer nam mogu poslužiti kao samostalne grickalice ili kao dodatak raznim jelima.

4. Iznutrice

Iznutrice su generalno među najboljim izvorima gvožđa, posebno ako ste sigurni u njihovo poreklo i kvalitet uzgoja. Pored gvožđa, jetra sadrži razne minerale, proteine i vitamine korisne za naše zdravlje.

5. Crveno meso


Za ljude koji konzumiraju meso i žele da poboljšaju unos gvožđa, teletina i govedina su odličan izbor. Nemasno crveno meso je bogat izvor gvožđa.

6. Pasulj

Pasulj je jedna od najpopularnijih mahunarki na svetu. Jedemo ga na razne načine, u salatama i čorbi, kao glavno jelo ili kao prilog. Osim što je ukusan, pasulj je koristan i zbog količine gvožđa koju sadrži, otprilike 5,1 mg gvožđa na 100 grama kuvanog pasulja.

7. Leblebija
Leblebija čini čuda za naše varenje, ali i za našu krvnu sliku. Spada u grupu namirnica koje sadrže gvožđe, vitamin C i folnu kiselinu, supstance neophodne za sintezu hemoglobina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: