Zdravlje

Ponedeljak, 26.06.2023.

15:19

Otkrijte zašto je beli luk supernamirnica

Da li znate da se beli luk ne koristi samo kao začin u kuhinji, već i kao prirodni lek za mnoge zdravstvene probleme?

Izvor: B92

Otkrijte zašto je beli luk supernamirnica
Foto: Profimedia

U ovom tekstu ćemo istražiti neke od najznačajnijih zdravstvenih koristi belog luka, kao i načine na koje ga možete uključiti u svoju svakodnevnu ishranu, uz, naravno, savete vašeg izabranog lekara sa kojim bi trebalo svakako da se konsultujete.

Koje vitamine ima beli luk

Beli luk je poznat po svom jakom ukusu i mirisu, ali manje se zna o njegovim nutritivnim vrednostima. Ova namirnica sadrži niz vitamina i minerala, koji su ključni za održavanje dobrog zdravlja.

Potrebno je naglasiti da beli luk sadrži vitamin C, koji ima mnoge blagotvorne karakteristike i važan je za dobro funkcionisanje organizma. Ovaj vitamin snažan je antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti stanje tela i dovesti do raznih bolesti.

Vitamin C takođe igra važnu ulogu u jačanju imunog sistema i podstiče proizvodnju kolagena, koji je važan za zdravlje kože, kostiju i zglobova. Drugi važan vitamin koji se nalazi u belom luku je vitamin B6. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u stvaranju neurotransmitera, koji su odgovorni za prenošenje signala između ćelija u mozgu. Takođe pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koji prenose kiseonik po telu.

Nedostatak vitamina B6 može dovesti do umora, depresije i gubitka pamćenja te je važno na dnevnoj bazi unositi ovaj vitamin. Beli luk je takođe bogat mineralima poput selena i mangana. Selen je esencijalni mineral koji igra važnu ulogu u funkciji štitne žlezde, dok mangan pomaže u održavanju zdravlja kostiju i kože.

Ukratko, beli luk je odličan izvor važnih vitamina i minerala. Redovnom konzumacijom ove namirnice podstičemo pravilan rad imunog sistema, smanjujemo upale u telu i poboljšavamo zdravlje srca i krvnih sudova.

Dakle, svakako ga uvrstite u svoju ishranu kako biste maksimalno iskoristili sve njegove nutritivne benefite.

Kako beli luk poboljšava zdravlje

Beli luk je biljka koja se koristi već hiljadama godina u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini zbog svog karakterističnog ukusa i zdravstvenih benefita.

U nastavku govorimo o svim pozitivnim karakteristikama belog luka:

Poboljšava zdravlje srca

Beli luk je poznat po positivnom uticaju na kardiovaskularni sistem. Mnoga istraživanja su pokazala da redovna konzumacija belog luka može smanjiti rizik od srčanih bolesti, a ova tvrdnja se delimično oslanja na uticaj antioksidanasa koji se nalaze u belom luku i koji pomažu u održavanju zdravlja krvnih sudova i smanjuju upale u telu.

Poboljšava imunološki sistem

Kao što smo već istakli, beli luk je bogat vitaminom C koji igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema. Ovaj vitamin je snažan antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti ćelije u telu i dovesti do raznih bolesti. Vitamin C takođe podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca, koje su ključne za borbu protiv infekcija.

Smanjuje krvni pritisak

Beli luk može pomoći u snižavanju krvnog pritiska kod osoba sa visokim krvnim pritiskom. Ovo se delimično pripisuje supstanci pod nazvanom alicin, koji se nalazi u belom luku i može pomoći u opuštanju krvnih sudova.

Smanjuje rizik od raka

Neka istraživanja ukazuju na to da redovna konzumacija belog luka može smanjiti rizik od nekih vrsta raka, poput raka debelog creva i raka pluća.

Olakšava prehladu i grip

Beli luk se tradicionalno koristi kao prirodni lek za prehladu i grip. Ovaj začin ima antibakterijska i antivirusna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija, a takođe može pomoći u smanjenju upale i olakšavanju simptoma prehlade i gripa.

Na koji način se pravi voda od belog luka

Voda od belog luka je napitak koji se dobija potapanjem usitnjenog belog luka u vodu. Ovaj napitak je poznat po svojim blagotvornim učincima na zdravlje i često se koristi kao prirodni lek za razne zdravstvene probleme.

Postoji nekoliko načina na koji se može pripremiti voda od belog luka, a u nastavku ćemo opisati jedan od najjednostavnijih načina.

Priprema:

Za pripremu ovog napitka vam je potreba jedna glavica belog luka, jedna litra vode i jedan limun ukoliko želite da date napitku malo kiseliji ukus.
Očistite glavicu belog luka tako što ćete odvojiti pojedinačne češnjeve i ukloniti koru, a zatim sitno iseckajte beli luk. Stavite iseckani beli luk u veliku posudu i prelijte ga sa jednom litrom vode.

Ostavite tečnost da stoji 4 do 6 sati, najbolje preko noći, kako bi se beli luk potpuno natopio u vodu. Nakon ovog perioda procedite vodu u kojoj je beli luk bio potopljen kroz cediljku ili gazu.

Vodu od belog luka možete konzumirati hladnu ili je zagrejati ako želite topli napitak. Opciono možete dodati malo soka od limuna za bolji ukus i dodatne zdravstvene koristi.

Kada da pijete vodu od belog luka

Vodu od belog luka je najbolje piti ujutro na prazan stomak, pre obroka. Preporučuje se konzumiranje jedne čaše vode od belog luka dnevno, a važno je napomenuti da voda od belog luka može imati jak miris i ukus, pa se može razrediti sa više vode ili joj dodajte neki drugi sastojak poput meda kako biste ublažili intenzivan ukus ove namirnice.

Voda od belog luka odlična protiv holesterola i za bolju probavu

Voda od belog luka može pomoći u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da beli luk može pomoći u smanjenju nivoa LDL ("lošeg") holesterola, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti, te se konzumiranje ovog napitka može pozitivno odraziti na poboljšanje funkcionisanja kardiovaskularnog sistema u potpunosti.

Beli luk može pomoći u stimulisanju proizvodnje žuči i pankreasnih enzima, što može poboljšati probavu. Voda od belog luka može pomoći u smanjenju simptoma kao što su nadutost i gasovi.

Neželjeni efekti belog luka

Beli luk je biljka koja se koristi već hiljadama godina međutim kao i sa svakom drugom hranom ili lekom, dugotrajna upotreba belog luka može dovesti do neželjenih efekata. Beli luk u nekim slučajevima važi za prirodni antibiotik, ali nije zdrav za sve. U nastavku ćemo istražiti neke od potencijalnih neželjenih efekata dugotrajnog korišćenja belog luka.

Problemi sa varenjem

Jedan od najčešćih neželjenih efekata prekomerne upotrebe belog luka su probavni problemi. Konzumiranje velikih količina belog luka može dovesti do problema sa varenjem, kao što su nadutost, gasovi, žgaravica i dijareja. Ovi simptomi obično nestaju kada se količina konzumiranog belog luka smanji.

Problemi sa krvarenjem

Beli luk može smanjiti zgrušavanje krvi i povećati rizik od krvarenja. Osobe koje koriste antikoagulanse ili druge lekove za razređivanje krvi treba da budu oprezne pri konzumiranju belog luka i da se posavetuju sa lekarom pre nego što uvedu beli luk u svoju ishranu.

Problemi sa kožom

Konzumiranje velikih količina belog luka može dovesti do pojave osipa, crvenila i drugih kožnih problema. Ovo se najčešće dešava kada se beli luk konzumira u velikim količinama ili kada se nanosi direktno na kožu.

Problemi sa plodnošću

Neka istraživanja ukazuju na to da dugotrajna upotreba belog luka može smanjiti plodnost kod muškaraca. Ovo se delimično pripisuje sposobnosti belog luka da smanji količinu spermatozoida i oštetiti njihovu strukturu.

Problemi sa disanjem

Konzumiranje velikih količina belog luka može dovesti do pojave jakog mirisa iz usta i problema sa disanjem. Ovo se najčešće dešava kada se beli luk konzumira u velikim količinama ili kada se jede sirov.

Problemi interakcije belog luka sa lekovima

Beli luk u interakciji sa pojedinim lekovima, posebno sa antikoagulantima, lekovima za smanjenje krvnog pritiska i lekovima za dijabetes može izazvati probleme. Osobe koje koriste ove lekove treba da budu oprezne pri konzumiranju belog luka i da se posavetuju sa lekarom pre nego što uvedu beli luk u svoju ishranu.

Beli luk i klostridija

Istraživanja su pokazala da beli luk ima antimikrobna svojstva, što znači da može pomoći u borbi protiv različitih vrsta bakterija, uključujući klostridiju. Klostridija je bakterija koji može uzrokovati ozbiljne bolesti kod ljudi i životinja.

Neke vrste klostridija su otporne na antibiotike, što ih čini teškim za lečenje. Međutim, beli luk može pomoći u smanjenju rizika od infekcije klostridijom i u borbi protiv bakterijskih infekcija.

Istraživanja su pokazala da alicin, aktivni sastojak u belom luku, može imati antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv klostridije.
Naime, alcin se oslobađa kada se beli luk sitno isecka ili isitni, a deluje tako što oštećuje ćelijske zidove bakterija i sprečava njihov rast i razmnožavanje.

Beli luk takođe može pomoći u smanjenju rizika od infekcije klostridijom tako što jača imunološki sistem. Važno je napomenuti da beli luk ne može biti jedini tretman za infekcije klostridijom.

Ako sumnjate da imate infekciju klostridijom, važno je da potražite medicinsku pomoć kako biste dobili odgovarajući tretman. Antibiotici su često neophodni za lečenje infekcija klostridijom, ali beli luk može biti koristan dodatak tretmanu.

Koliko belog luka dnevno je potrebno za očuvanje zdravlja

Preporučena količina belog luka koju treba konzumirati dnevno varira u zavisnosti od različitih faktora, uključujući uzrast, pol, zdravstveno stanje i aktivnosti osobe koja ga konzumira.

Opšte preporuke su da odrasli konzumiraju najmanje jedan do dva čena belog luka dnevno, odnosno oko 4 do 5 grama. Međutim, neki stručnjaci preporučuju i veće količine, od 4 do 5 čenova dnevno.

Bitno je napomenuti da beli luk sadrži sumporne jedinjenja koja mogu izazvati probleme sa varenjem i želucem ako se konzumiraju u prevelikim količinama. Konzumiranje prevelikih količina belog luka može dovesti do probavnih smetnji, kao što su nadutost, gasovi, dijareja i žgaravica.

Takođe, prekomerna upotreba belog luka može dovesti do problema sa krvarenjem, jer beli luk može razrediti krv.

U slučaju da konzumirate beli luk kao dodatak ishrani ili kao lek, preporučuje se da se posavetujete sa lekarom ili nutricionistom kako biste utvrdili odgovarajuću dozu za vaše potrebe.

Neki ljudi mogu biti alergični na beli luk ili imati druga zdravstvena stanja koja mogu ometati apsorpciju belog luka u organizmu.

Kako neutralisati miris belog luka

Foto: Profimedia
Jak miris belog luka može ostati na rukama, koži i u ustima dugo nakon konzumiranja. Ako vam ovaj miris smeta, evo nekoliko saveta kako ga neutralisati:

Limunov sok

Limunov sok može pomoći da se neutrališe miris belog luka zbog njegovih kiselih svojstava. Jednostavno iscedite malo limunovog soka na ruke, trljajte ruke jednu o drugu i isperite vodom. Možete takođe konzumirati nekoliko kapi limunovog soka kako biste neutralisali miris belog luka u ustima.

Sirće

Sirće je takođe kiselina i može pomoći u neutralisanju mirisa belog luka. Uzmite malu količinu sirćeta i trljajte po rukama, pa isperite vodom. Možete takođe pomešati sirće sa malo vode i ispirati usta kako biste neutralisali miris belog luka.

Soda bikarbona

Soda bikarbona ima svojstva koja mogu apsorbovati mirise, pa može pomoći da se neutrališe miris belog luka. Pomešajte malo sode bikarbone sa vodom i trljajte ruke, pa isperite vodom. Soda bikarbona se takođe može koristiti za pranje zuba kako bi se neutralisao miris belog luka u ustima.

Peršun

Peršun ima prirodna svojstva koja mogu pomoći u neutralizaciji mirisa belog luka. Jedite malo svežeg peršuna nakon konzumiranja belog luka ili stavite nekoliko grančica peršuna na tanjir pored jela sa belim lukom.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje ima prirodna svojstva koja mogu pomoći u neutralizaciji mirisa belog luka. Utrljajte malo maslinovog ulja na ruke, pa isperite vodom.

Ovi saveti mogu pomoći u neutralizaciji mirisa belog luka, ali neće ga u potpunosti ukloniti. Ako želite da izbegnete jak miris ove namirnice, možete koristiti suplemente belog luka u kapsulama ili ulju, ili konzumirati ga u manjim količinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

19 h

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

1 d

Podeli: