Zdravlje

Petak, 24.03.2023.

08:45

Smanjuje rizik od bolesti srca i snižava pritisak: Dovoljna je samo jedna čaša na dan

Sok od šargarepe može da utiče na smanjenje krvnog pritiska i masnoća u krvi.

Izvor: Lepa i srećna

Smanjuje rizik od bolesti srca i snižava pritisak: Dovoljna je samo jedna čaša na dan
Foto: GCapture/Shutterstock

Ako je krvni pritisak neke osobe visok, to znači da njeno srce mora da radi napornije kako bi pumpalo krv. S vremenom ovo dodatno opterećuje sve vitalne organe - pored srca, mozak i bubrege. Hipertenzija može imati razorne posledice, sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, moždanog udara i demencije.

Kao i za mnoga medicinska stanja, ishrana igra ulogu i kod krvnog pritiska, odnosno u tome da li je visok ili nizak. Jako slana hrana čini da organizam zadržava vodu, što stvara dodatni pritisak na zidove krvnih sudova.

Lekari često savetuju zdravu i uravnoteženu ishranu kao način za smanjenje krvnog pritiska.

Tačnije, preporučuju smanjen unos soli. Pokazalo se da konzumacija hrane sa visokim sadržajem kalijuma pomaže smanjenju krvnog pritiska, jer pomaže telu da se oslobodi natrijuma i radi na opuštanju krvnih sudova.

Šargarepa je povrće bogato kalijumom, sadrži 320 mg kalijuma na 100 g

Istraživanja su pokazala da konzumiranje šargarepe može da snizi krvni pritisak, a jedna studija takođe sugeriše da je konzumiranje u obliku soka korisno za smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

Šargarepa je bogata vlaknima i vitaminima. Pored vitamina A i C, u njoj se nalaze i vitamini B 1, zatim B 2 i B 3, kao i vitamini B 6 i B 9.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

9 h

Podeli: