Zdravlje

Nedelja, 05.02.2023.

10:47

Vrsta hrane koja smanjuje rizik od svih bolesti srca: "Jedna šaka dnevno"

Ako vam kažemo da postoji ukusna hrana koja je odlična za sprečavanje starenja, smanjenje upale i gubitak težine, mogli biste da pomislite da smo pronašli magično transformativnu poslasticu. To je delimično tačno, ali možda ćete biti iznenađeni kada saznate da govorimo o orašastim plodovima.

Izvor: nazdravvlje

Vrsta hrane koja smanjuje rizik od svih bolesti srca:
Foto: Dionisvera/Shutterstock

Odlična opcija ako tražite način da dodate hrskavu teksturu svom sledećem obroku ili jednostavnu užinu koju možete da uzmete u pokretu, nova studija je otkrila da orasi takođe mogu da smanje faktore rizika povezane sa srčanim oboljenjima i povećaju količinu serotonina u vašem telu.

Studija koja je nedavno objavljena u magazinu Nutrients koristila je podatke koji su prikupljeni tokom ranije studije, koja je otkrila da se odlučite za dnevnu užinu od šake orašastih plodova - kao što su orasi, bademi, indijski oraščići, lešnici, makadamija orasi, brazilski orasi —za razliku od testa, doveli su do gubitka težine, kao i do smanjenja krvnog pritiska i otkucaja srca. Smatra se da je uzrok triptofan koji se nalazi u orašastim plodovima, koji se metaboliše kada dospe u creva i rezultira bioaktivnim metabolitima koji pomažu u imunološkoj regulaciji tela u vezi sa potencijalnim srčanim oboljenjima.

U nedavnoj studiji, istraživači su želeli da saznaju da li jedenje orašastih plodova zajedno sa niskokaloričnom ishranom utiče i na creva i na broj metabolita triptofana. Napominjući da je zaista postojao pozitivan ishod na metabolite triptofana, glavni istraživač, dr Zaoping Li, primetio je: "Znali smo već dugo vremena da orašasti plodovi mogu pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog pritiska, a ovi nalazi pružaju neka moguća objašnjenja."

Dr Li je dodao: "Otkrili smo neke nove veze između metabolita triptofana i krvnog pritiska, otkucaja srca i sitosti kod gojaznih subjekata, što ukazuje na širi uticaj metabolizma triptofana na sveukupno zdravlje, uključujući zdravlje kardiovaskularnog sistema."

Osim toga, druga studija je otkrila da se nivo serotonina u krvi povećao za 60,9 odsto nakon 12 nedelja konzumiranja orašastih plodova i 82,2 odsto do 24. nedelje. Li je prokomentarisao ovo otkriće, rekavši: "Ovo je prvi put da smo videli mešanu konzumaciju orašastih plodova povezanu sa povećanjem nivoa serotonina u telu. Iako je potrebno više istraživanja, ovo je uzbudljivo jer serotonin može da ima važan uticaj na raspoloženje i opšte mentalno zdravlje“.

Kada je reč o nalazima, dr Dana Elis Hanes kaže: "Nisam iznenađen na osnovu prethodnih otkrića koja su dostupna o kardiovaskularnim i metaboličkim prednostima jedenja oraha."

Dr Hanes napominje da "ova studija nastavlja da daje verodostojnost ideji da nisu sve masti loše, i da su neke zapravo zdrave i zaštitne. I takođe, da su izvori biljnih proteina takođe zdravi i zaštitni."

"Pored toga što su izvor dobrih masti i vlakana, istraživanje je takođe otkrilo da konzumiranje različitih orašastih plodova može pomoći u smanjenju agregacije trombocita, što znači da je manja verovatnoća da će formirati krvne ugruške, jedan od vodećih uzroka moždanog udara", kaže dr Den Galager, piše sajt NaZdravlje.

"Redovno uzimanje orašastih plodova je takođe povezano sa povećanjem nivoa serotonina, 'hormona sreće', što ih čini efikasnim načinom za ljude da prirodno podignu svoje raspoloženje."

Dr Galager ističe da, "za većinu ljudi, uključivanje neke vrste orašastih plodova u ishranu može lako da obezbedi sve ove zdravstvene beneficije, pri čemu lešnici i orasi obično pružaju najveće koristi.

S druge strane, dr Galager kaže: "Međutim, na žalost, pojedinci koji imaju alergije na orahe moraju da se odreknu ovih potencijalnih prednosti, jer je izlaganje opasno. Umesto toga, trebalo bi da se fokusiraju na druge zdrave izvore kao što su semenke suncokreta i avokado."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: