Zdravlje

Utorak, 31.01.2023.

15:11

Naučnici otkrili: Dodavanje jednog sastojka u kafu smanjuje rizik od bolesti srca i upala

Novo istraživanje s Univerziteta u Kopenhagenu tvrdi da bi dodavanje mleka u kafu moglo da pomogne vašem telu prilikom borbe s upalama te da uopšteno može da doprinese boljem zdravlju.

Izvor: klix.ba

Naučnici otkrili: Dodavanje jednog sastojka u kafu smanjuje rizik od bolesti srca i upala
Foto: Evgeny Karandaev/Shutterstock

Dodavanje mleka vašoj kafi moglo bi da poboljša vaše zdravlje, tvrde naučnici. Crna kafa je prepuna polifenola koji mogu da spreče oštećenje ćelija i pomoći vam da živite duže, a proteini iz mleka mogu se uhvatiti za antioksidanse i pomoći telu da ih upije.

Laboratorijski eksperimenti Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da je ovo udvostručilo efikasnost polifenola. Postali su duplo bolji u smanjenju štetnog otoka/upale u ljudskim ćelijama. Upale mogu da oštete krvne sudove i povećaju rizik od srčanih bolesti.

Autorka studije, profesorka Marijen Nisen Lund, rekla je: "Pokazujemo da se - kako polifenol reaguje - njegov učinak na upalu u imunološkim ćelijama pojačava. Jasno je zamislivo da bi ovaj koktel mogao da ima i povoljan učinak na upale kod ljudi."

Profesorica Nisen Lund je dodala: "Budući da ljudi ne upijaju toliko polifenola, mnogi istraživači proučavaju kako da poboljšaju njihovu apsorpciju. Ova strategija ima dodatnu prednost u povećanju protiv upalnih učinaka."

"Zamišljam da se nešto slično dešava u jelu od mesa s povrćem ili smutiju ako obavezno dodate malo proteina poput mleka ili jogurta", pojasnila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: