Jedna čaša dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti, tvrdi istraživanje

Novo istraživanje otkrilo da konzumiranje čaše mleka svaki dan može da smanji rizik od srčanih bolesti.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Utorak, 29.11.2022.

13:58

Jedna čaša dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti, tvrdi istraživanje
Foto:Shutterstock/Oksana Valiukevic

Prema poslednjim podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), srčane bolesti su vodeći uzrok smrti u SAD-u, a najveći je problem je činjenica što nije uvek jednostavno da otkrijete da li je vaše srce u opasnosti.

Zato je potrebno da učinite sve što možete kako biste sprečili razvoj srčanih bolesti, a to ćete najlakše postići ako promenite određene životne navike koje mogu da ugroze zdravlje vašeg srca, prenosi Best Life.

Novo istraživanje na ovu temu otkrilo je da svakodnevno ispijanje čaše mleka može znatno da smanji rizik od razvoja srčanih bolesti.

Studija objavljena u časopisu "International Journal of Obesity" pokazala je da konzumacija mleka na dnevnoj bazi može biti vrlo dobra za zdravlje srca.

U istraživanju je učetvovalo preko dva miliona ispitanika iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, a istraživači su otkrili da su oni koji su pili barem jednu čašu mleka dnevno imali 14 odsto niži rizik od razvoja koronarnih srčanih bolesti od onih koji nisu pili mleko.

Redovno konzumiranje barem jedne čaše mleka dnevno neće da poveća vaš holesterol, a prema zaključku Klinike Mejo, visok holesterol može da poveća rizik od razvoja srčanih bolesti. Iako se ranije smatralo da mleko ima značajan procenat mlečnog holesterola pa ne bi smeli često da ga pijemo, novo istraživanje pokazalo je da osobe koje redovno piju mleko imaju nizak dobar, ali i loš holesterol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: