Zdravlje

Četvrtak, 29.09.2022.

08:36

Šta se može dogoditi vašem organizmu ako jedete previše mesa?

Svakodnevna ishrana bazirana na balansu i umerenom unosu svih namirnica je idealan put ka zdravom životu, ali ponekad se desi da određene namirnice konzumiramo više nego što bi trebalo.

Izvor: tuzlanski.ba

Šta se može dogoditi vašem organizmu ako jedete previše mesa?
Foto: MaryLucky/Shutterstock

Tako je kada je reč o mesu i mesnim prerađevinama, pa se postavlja pitanje šta se tada dešava u našem organizmu.

Prekomeran unos mesa može vam izazvati umor. Meso obiluje proteinima koji nam daju energiju i nakon konzumacije bi trebalo da imate energiju, ali problem je u tome što procesuirano meso, prema mnogim studijama, utiče na psihički umor i nema iste nutritivne vrednosti.

Preterana konzumacija mesa može dovesti do čestih prehlada. Meso ne sadrži vitamine, pogotovo vitamin C, najvažniji za naš imunitet, a konzumiranje previše mesa, automatski znači da konzumirate manje povrća i voća, koje je najvažnije za održavanje zdravlja.

Loše za srce

Možete razviti i ozbiljne probleme sa probavom. Ako vam se prehrana sastoji pretežito od mesa, to znači da ne unosite vlakna koja se nalaze u voću, povrću i žitaricama, te tako možete uzrokovati zatvor ili bolno pražnjenje creva.

Preteranim konzumiranjem mesa možete naštetiti i svom srcu. Vlakna koja nećete dobiti unosom mesa omogućuju telu da apsorbuje holesterol i štiti vam srce. Ako jedete meso ili još gore prerađeno meso i izbegavate ostale zdrave namirnice, srce bi vam moglo biti ozbiljno ugroženo. Te su vrste mesa nakrcane zasićenim masnoćama i stvaraju loš holesterol.

Možete dobiti i bubrežne kamence jer pojačanim konzumiranjem crvenog i belog mesa unosite i veću količinu azota, koji u organizmu stvara kalcijum koji se zatim pokušava izbaciti kroz bubrege i tada se mogu javiti bolni kamenci, koji će kad-tad zahtevati hospitalizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi lažu, Su-57 je beskoristan?

Vest da su ukrajinske oružane snage oborile ruski Su-57 predstavljena je kao “čudo”, ali sve je više onih koji tvrde da je ta letelica beskorisna.

13:53

19.6.2024.

1 d

Podeli: