Zdravlje

Utorak, 14.06.2022.

14:07

Jagode, spanać, kelj i zelje među namirnicama koje sadrže otrov; Šta treba uraditi?

Pesticidi, koji se koriste za zaštitu bilja od raznih bolesti, uglavnom su proizvodi hemijskog ili biološkom porekla. Gotovo svi pesticidi svrstani su u određene grupe otrova i predstavljaju potencijalnu opanost po ljudski organizam.

Izvor: Novosti

Jagode, spanać, kelj i zelje među namirnicama koje sadrže otrov; Šta treba uraditi?
Foto:Shutterstock/Nikola Bilic

Ako se nađu u našem telu u većim količinama, ovi otrovi mogu da doprinesu nastanku različitih vrsta karcinoma, autizma kod dece, poremećaja pažnje, dijabetesa i sličnom. Ove rezultate pokazala su i brojna sprovedena istraživanja.

Voće i povrće na kom ostaje najviše pesticida: jagode, spanać, kelj, zelje, nektarine, jabuke, grožđe, paprike, trešnje, breskve, kruške, paradajz i celer

Voće i povrće na kom ostaje najmanje pesticida: avokado, slatki kukuruz, ananas, luk, papaja, kivi, slatki grašak (smrznuti), kupus, pečurke, mango, dinje, lubenice i batat

Koje mere opreza treba preduzeti?

1. Temeljno isperite voće i povrće vodom. Poželjno je da određeno voće i povrće isperete temeljno u više voda, očistite pomoću sunđera ili da ogulite koru. Tako ćete biti sigurniji da ste uklonili više nepoželjnog otrova.

2. Kuvajte ili pecite određene namirnice – tako ćete biti sigurniji da ste uklonili višak pesticida.

3. Uklonite masti – kada je reč o mesu, višak otrova može se koncentrisati u masnom delu, pa je poželjno tu mast ukloniti pre spremanja.

4. Uklonite kožicu kod riba – iz istih razloga kao i kod prethodne mere opreza.

5. Odvojte mast i ulje iz supe – takođe je reč o mestima gde se koncentriše više štetnih materija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: