Zdravlje

Sreda, 11.05.2005.

14:06

Čemu služi gladovanje?

Mnogi ljudi se plaše gladovanja, jer su nas odmalena učili da moramo da jedemo da bismo bili zdravi. Istina je, u stvari, drugačija. Gladovanjem, koje se sprovodi pod nadzorom stručnjaka, mogu se izlečiti i veoma teške bolesti. Važno je samo kako se čovek priprema i kojim tempom prelazi sa gladovanja na normalnu ishranu. Objasnio: Georgije Nazarov, naturolog

Izvor: B92

Default images

Praksa srednjih i dužih gladovanja značajno se razlikuje od prakse kratkih, kako po pozitivnim promenama u organizmu, tako i po načinu sporovođenja gladovanja, koje bi, naravno, za svaku osobu trebalo da bude individualno.

Kada se prilikom jednog zemljotresa pored ostalih zgrada srušila i zgrada porodilišta, veliki broj beba bio je zatrpan u ruševinama i niko nije verovao da će bebe preživeti. Spasilačke ekipe su tek nakon 7 dana uspele da raščiste prostor i stignu do mesta na kome su bile bebe. Kada su se našli u njihovoj blizini, spasioci su čuli dečji plač. Zvuči neverovatno, ali bebe su preživele sedam dana bez hrane i vode u ruševinama.

Dobrobiti od štrajka glađu

Pre oko sto godina, u irskom gradu Korke, grupa od 11 Iraca, koje je predvodio lord Terencije Mak Suini, odlučila je da štrajkuje glađu u znak protesta protiv britanske vladavine u njihovoj zemlji. U to vreme cela grupa se nalazila u zatvoru, a novine su svakodnevno pisale o njima. Dvadesetog dana saopšteno je da zatvorenici umiru i da su poslali po sveštenika. U stvari, prvi čovek iz grupe (Mak Suini) umro je 74. dana, a drugi 88. dana. Ostalih devetoro su prekinuli gladovanje 94. dana i ostali su živi i zdravi.

Najduže do sada registrovano gladovanje sprovele su dve žene 1973. u Glazgovu. One su se uspešno lečile od prekomerne težine. Jedna je gladovala 236,  a druga 249 dana.

Postoje informacije da određenih godina u Indiji stanovnici gladuju i po godinu dana, a jedna vrsta pauka, pronađena u istoj zemlji, može da preživi bez hrane čak 18 godina.

Gladovanje je veoma moćan metod ozdravljenja organizma. U različitim klinikama širom sveta na ovaj način su postizani pozitivni rezultati u lečenju raznih bolesti. Tako je doktor Mek Inen iz Kalifornije postigao 88,4 % poboljšanja u 95% slučajeva. Doktor Vilijem Ester je kod 31 bolesti primenom gladovanja u trajanju od 5 do 55 dana imao sledeće rezultate: potpuno ozdravljenje u 71% slučajeva, delimično ozdravljenje u 20%, a bez rezultata 9 %.

Svakako, postoje i slučajevi kada klasično gladovanje ne bi trebalo primenjivati, a najbolji predlog šta da se radi u svakom konkretnom slučaju može se dobiti od stručnjaka za ovu oblast.

Gladovanje se sprovodi prema tačno određenim pravilima

Skoro svako od nas može dosta lako da podnese gladovanje. Naravno, vrlo je važno da gladovanje bude pravilno sprovedeno. Nepravilno sprovođenje lečenja gladovanjem može izazvati dosta neprijatnih simptoma, a u nekim slučajevima te posledice mogu biti i dosta opasne. Najčešće je u pitanju nedovoljno očišćen organizam pre gladovanja, kao i nedovoljno čišćenje organizma za vreme gladovanja, što stvara znatno izraženu intoksikaciju i krize.

Vrlo važan momenat predstavlja i prekidanje gladovanja koje bi trebalo da bude veoma kontrolisano i postepeno, a nepoštovanje pravilnog prekida gladovanja je vrlo opasno i štetno po organizam. Pravilan prelazak sa gladovanja i krize na normalnu ishranu traje isto koliko je trajalo i samo gladovanje. Od ogromne važnosti je i psihička pripremljenost za gladovanje.

Gladovanje u većini slučajeva omogućava nastavak svakodnevnih aktivnosti. Svakako je vrlo važno da se više vremena provodi na svežem vazduhu, a izbegavaju mesta gde se intenzivno trujemo. Fizička aktivnost u toku gladovanja služi da se aktivira proces čišćenja u organizmu. Tome takođe doprinose različite kupke, tuširanja, upotreba saune, obloge, upotreba gline, urinoterapija... Sve to aktivira proces čišćenja i ozdravljenja i omogućuje da za kraće vreme postignemo bolji  rezultat.

Za vreme gladovanja  se aktiviraju odbrambene snage organizma koje deluju na osnovna oboljenja i imuni sistem koji je često sprečen u normalnom funkcionisanju suviše čestim uzimanjem hrane (leukocitoza na hranu). Takođe je vrlo važno da za vreme gladovanja organizam prelazi na endogeno hranjenje (hranjenje unutrašnjim rezervama), i najpre koristi ono što mu je nepotrebno. Tu spadaju različita patološka tkiva, tumori, ožiljci, strije, naslage masti na nepotrebnim mestima. Gladovanje vrlo efikasno čisti, obnavlja, oporavlja i podmlađuje organizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Podeli: