Zdravlje

Četvrtak, 22.02.2024.

16:01

Hemikalija pronađena u popularnom slatkišu povećava rizik od karcinoma

Štetnost pojedinih hemikalija na ljudski organizam odavno je dokazana ali, uprkos tome, svakodnevno nailazimo na neke od njih, svesno ili nesvesno.

Izvor: B92

Hemikalija pronađena u popularnom slatkišu povećava rizik od karcinoma
Foto: goodbishop/Shutterstock

Većina hemikalija, zbog svog lošeg dejstva na organizam, direktno utiče na endokrini sistem.

Čini se da su najopasnije one za koje nismo svesni, a koje se nalaze u hrani, vodi, vazduhu. U prilog tome govore i istraživanja koja su pokazala da štetne hemikalije mogu uticati na razvoj poremećaje rada štitaste žlezde, dijabetesa, gojaznosti, različitih anomalija ploda i defekata pri rođenju, neurorazvojnih poremećaja, reproduktivnih poremećaja, pa i nekih vrsta karcinoma.

Upravo Rodamin B, koji je pronađen u šećernoj vuni, a koji daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojenje tekstila, kozmetike i tinte, povećava rizik od raka.

Poznato je da su Evropa i Kalifornija zabranile upotrebu Rodamina B kao boje za hranu upravo iz ovih razloga. Nakon što je Rodamin B pronađen u šećernoj vuni, u Indiji, ova država zabranila je prodaju istoimenog slatkiša.

Naime, kako brojne studije navode, Rodamin B može dovesti do raka i može uticati na sve organe u telu.

Naučnici su utvrdili da su najznačajniji endokrini ometači bisfenoli, parabeni, ftalati, polihlorinovani bifenili, teški metali, per i polifluoroalkil supstance (tzv. PFAS hemikalije), fitoestrogeni i brojni drugi. Tu spada i Rodamin B, koji ima kancerogena svojstva, zbog čega je neophodno staviti upozorenje na oznake proizvoda u kojima se ovo jedinjenje koristi, kako bi se izbegli zdravstveni problemi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

15 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

20 h

Podeli: