Zdravlje

Subota, 02.12.2023.

10:33

Ove namirnice su ključ za dobar san

Ako redovno imate problema sa spavanjem, možda bi trebalo da znate koje namirnice je najbolje da ne jedete pre spavanja, a koje bi trebalo.

Izvor: klix.ba

Ove namirnice su ključ za dobar san
Foto: Profimedia

Ovo su neke od namirnica koje ne bi trebalo da jedete pre spavanja: začinjena ili pržena hrana, čokolada i kafa itd. Međutim, postoji mnogo namirnica koje možete jesti bez straha.

Posebno jedno voće može vam pomoći da lakše zaspite. To nije ništa drugo do skromna banana. Humanitarna organizacija objavila je niz saveta za postizanje kvalitetnijeg sna u 2024. godini.

Na vrhu liste bila je preporuka da se jede banana neposredno pre spavanja. Ovo uobičajeno voće može vam pomoći da zaspite jer je bogato magnezijumom i kalijumom, dva minerala koja mogu pomoći u opuštanju mišića.

Banane takođe sadrže aminokiselinu triptofan, koja stimuliše proizvodnju hormona koji smiruju mozak.

Prema Healthline-u, triptofan se može pretvoriti u molekul koji se zove 5-hidroksitriptofan, koji se koristi za proizvodnju serotonina i melatonina.

Serotonin utiče na procese u mozgu, utičući na san i raspoloženje, dok je melatonin hormon koji je sastavni deo vašeg ciklusa spavanja. Njegov nivo raste noću da bi vam pomogao da zaspite i pada tokom dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: