Pad broja obolelih u Srbiji

Broj obolelih od oboljenja sličnih gripu ove nedelje je u odnosu na prethodnu pado za 12 odsto, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Petak, 01.03.2024.

17:51

Pad broja obolelih u Srbiji
Foto: Ilya Andriyanov/Shutterstock

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na sajtu "Batuta", u osmoj izvеštајnој nеdеlji na osnovu podataka iz populacionog nadzora nad gripom, prijavljeno 11.011 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad broja obolelih za 12 odsto.

U ovoj izveštajnoj nedelji registruje se srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost. Prijavljena su 16. 843 obolela od akutnih respiratornih infekcija, što je na približno istom nivou u poređenju sa prethodnom nedeljom.

Najviše stope incidencije oboljenja sličnih gripu registrovane su u Zlatiborskom, Srednjobanatskom i Pirotskom okrugu, dok se najviše uzrasno- specifične stope beleže u uzrasnim grupama do četiri godine i od pet do 14 godina.

Do sada su u Srbiji potvrđeni tipovi virusa gripa: A(H1)pdm09, A(H3) i B sa dominacijom podtipa virusa gripa A(H3). Virus gripa je do sada potvrđen na teritoriji Južnobačkog, Kolubarskog, Mačvanskog, Južnobanatskog, Srednjebanatskog, Raškog, Pomoravskog, Braničevskog, Borskog, Zlatiborskog, Nišavskog, Sremskog, Pčinjskog, Šumadijskog, Severnobanatskog, Jablaničkog, Moravičkog, Podunavskog, Zapadnobačkog, Severnobačkog, Pirotskog i Rasinskog, Topličkog okruga, na teritoriji Grada Beograda, kao i na teritoriji nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: