Zdravlje

Utorak, 27.02.2024.

14:51

Šta se zna o neizlečivoj bolesti za koju se smatra da možda ima Kejt Midlton

Kronova bolest je hronična zapaljenska (inflamatorna) bolest creva koja zahvata ceo digestivni trakt, "od usta do anusa".

Izvor: B92

Šta se zna o neizlečivoj bolesti za koju se smatra da možda ima Kejt Midlton
Foto: Emily frost/Shutterstock

Istraživači nisu sigurni kako ova bolest počinje, ko će je najverovatnije razviti ili kako tačno može da se leči.

Uprkos velikom napretku medicine u poslednje tri decenije, specifičan lek za Kronovu bolest još uvek nije dostupan.

Kronova bolest se najčešće javlja u tankom crevu i debelom crevu. Međutim, bolest može da utiče na bilo koji deo gastrointestinalnog trakta, počevši od usne šupljine do anusa. Osim toga, ova bolest može zahvatiti neke delove gastrointestinalnog trakta i preskočiti druge delove, iako su u blizini.

Opseg ozbiljnosti Kronove bolesti može biti od blagog do veoma ozbiljnog. Simptomi takođe umeju da variraju i mogu se menjati tokom vremena. Kod nekih pacijenata Kronova bolest može dovesti do po život opasnih napada simptoma i komplikacija.

Za Kronovu bolest karakteristični su prolivi (dijareje) koji traju duže od 6 nedelja, sveža krv u stolici, lažni nagoni na pražnjenje creva, bolovi ili grčevi u trbuhu, osećaj nepotpunog pražnjenja creva, zatvor (opstipacija), afte u ustima.

Ukoliko su navedene tegobe praćene i nespecifičnim simptomima, kao što su povišena temperatura, gubitak apetita, gubitak u težini, zamor, noćno znojenje i gubitak menstrualnog ciklusa, potrebno je da se odmah javite gastroenterologu.

Crevo zahvaćeno Kronovom bolešću ima zdrave i obolele delove, a delovi zahvaćeni zapaljenjem zahvataju celu debljinu creva.

Ova bolest ima faze stabilizacije (remisija) i aktivacije bolesti (relaps), kada zapravo i dolazi do pogoršavanja simptoma.

Cilj lečenja je postizanje što dužih perioda remisije. Kod obolelih od Kronove bolesti mogu se javiti i artritis (upala zglobova), iritis (upala dužice), eritema nodozum i druge autoimune bolesti.

Simptomi Kronove bolesti gotovo su identični kao kod ulceroznog kolitisa, tako da kod oko 10 odsto i dalje nije moguće razlikovati o kojoj tačno zapaljenskoj bolesti creva je reč.

Kronova bolest najčešće se javlja kod mladih muškaraca ili žena starosti od 15 do 35 godina. Tačan uzrok Kronove bolesti i dalje je nepoznat. Zna se da određeni tip ishrane i stres mogu isprovocirati pojavu Kronove bolesti, ali to nisu uzroci ove bolesti.

Simptomi Kronove bolesti

Koji će se simptomi pojaviti i u kom intenzitetu često je individualno. Evo nekoliko najčešćih simptoma udruženih sa pojavom Kronove bolesti.
 • Proliv (dijareja) – duže od 6 nedelja
 • Sveža krv u stolici
 • Lažni nagon na pražnjenje creva
 • Bol ili grčevi u trbuhu
 • Osećaj nepotpunog pražnjenja creva
 • Zatvor (opstipacija)
 • Afte u ustima


Netipični simptomi:
 • Povišena temperatura
 • Gubitak apetita
 • Gubitak u težini
 • Zamor
 • Noćno znojenje
 • Gubitak menstrualnog ciklusa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

22 h

Podeli: