Zdravlje

Ponedeljak, 26.02.2024.

13:40

Vaš odabir večere može da bude rani znak demencije

Kako pokazuju istraživanja, neke svakodnevne navike mogu ukazati na pojavu demencije.

Izvor: B92

Vaš odabir večere može da bude rani znak demencije
Foto: Ground Picture/Shutterstock

Rani znaci demencije se mogu javiti i mnogo ranije nego što mislimo, a istraživanje koje su sproveli istraživači sa International School of Advanced Studies govori da način na koji konzumiramo večeru može odati da li imamo frontotemporalnu demenciju.

Ova demencija pogađa jednog od 20 pacijenata, a njene rane faze nisu uvek obeležene gubitkom pamćenja, pa je jedan od simptoma i opsesivno ponavljajuće ponašanje koje može da se prenese i na hranu.

"Frontotemporalna demencija povezana je s širokim spektrom abnormalnih ponašanja u ishrani, kao što su hiperfagija, fiksacija na jednu vrstu hrane, pa čak i gutanje neživih predmeta", prema istraživanju.

Može da se desi da osobe odbijaju da jedu bilo šta drugo osim te jedne namirnice. Zbog uskog izbora namirnica, neki mogu i da gube na težini.

Osim ovoga, ostali simptomi frontotemporalne demencije su jezični problemi, problemi sa pamćenjem, promene ponašanja i problemi mentalnih sposobnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: