Zdravlje

Nedelja, 25.02.2024.

17:53

Ovo su skriveni simptomi bolesne jetre: Ako ih primetite, odmah se obratite lekaru

Mnogi ljudi nisu ni svesni da imaju problema sa radom jetre zato što ne osećaju jake bolove. I to može napraviti još veći problem, jer kada se bolest otkrije, može biti kasno.

Izvor: klix.ba

Ovo su skriveni simptomi bolesne jetre: Ako ih primetite, odmah se obratite lekaru
Foto: Shutterstock/OB production

Lekar Majkl L. Volk sa Univerziteta Loma Linda otkrio je tri skrivena znaka na koja biste trebali obratiti pažnju.

Žute beonjače su prvi skriveni znak da jetra ne funkcioniše kako treba.

Volk je kao drugi znak naveo paukov angiom, koji se uglavnom javlja na grudima. Reč je o natečenim krvnim žilama koje stvaraju mrlju sa "proširenjima" koja liče na paukovu mrežu.

Ukoliko lekar otkrije da pacijent ima povećane enzime, to je siguran znak da postoje problemi sa jetrom. Dalje lečenje će bazirati na analiziranju enzima jetre samog pacijenta.

Ciroza je stanje u kom je jetra pacijenta u potpunosti oštećena i nema nade za izlečenje. Postoji nekoliko vrsta bolesti jetre, a među njima su: alkoholna bolest jetre, nealkoholna masna bolest jetre, hronični virusni hepatitis B ili C i autoimuna bolest jetre.

"Postoji pet glavnih faktora rizika za dobijanje ciroze: gojaznost, dijabetes, drogiranje ili alkoholizam i izvršena transfuzija krvi prije 1992. godine", dodao je Volk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: