Zdravlje

Petak, 16.02.2024.

14:27

Četiri neugodna mirisa tela koja mogu ukazivati na ozbiljna stanja

Sasvim je normalno da se oznojite tokom dugog radnog dana, vežbanja u teretani ili trčanja na ulici. U takvim trenucima ne pomažu ni dezodorans ni parfem.

Izvor: klix.ba

Četiri neugodna mirisa tela koja mogu ukazivati na ozbiljna stanja
Foto: Shutterstock/siam.pukkato

Međutim, prema doktorki opšte prakse Dženifer Kaudle, postoje četiri neugodna mirisa na koje treba obratiti pažnju jer mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme.

Konstantno loš zadah

Ako vam se loš zadah zadrži nakon što ste oprali zube i češće ga primećujete, vredi posetiti lekara. Ona navodi da loš zadah koji jednostavno ne nestaje ne treba zanemariti. Loš zadah nije odraz loše oralne higijene nego može biti izazvan drugim problemima.

Zdrastveni problemi koji dovode do lošeg zadaha su: refluks kiseline, hronične infekcije sinusa, suva usta i nedostatak pljuvačke, te određeni lekovi. Takođe, loš zadah može biti znak raka usne duplje.

Vagina s mirisom ribe

Nerealno je da vagina miriše sveže, ali ako osetite miris poput mirisa sveže ribe, to bi trebalo da bude znak za uzbunu i posetu lekaru. To bi moglo biti upozorenje da imate bakterijsku vaginozu (BV), neravnotežu bakterija koju bi možda trebalo lečiti antibioticima. Osim neugodnog i jakog mirisa, javljaju se simptomi kao što su vaginalni iscedak.

Rana

Ako imate ranu ili posekotinu bilo gde na telu koja čudno miriše, to može značiti da ste zaraženi. U tom slučaju, ne pokušavajte ništa sami da uradite, već se automatski obratite lekaru ili stručnoj osobi.

Miris urina

Vaš urin nikada neće imati ugodan miris. Međutim, posebno neugodan miris može biti znak infekcije mokraćnog sistema. Infekcije su obično prouzrokovane bakterijama koje izlaze iz izmeta u mokraćni trakt.

Simptomi infekcije mokraćnog kanala uključuju: bol ili osećaj peckanja prilikom mokrenja, potrebu za mokrenjem češće nego inače, urin koji je mutan, krv u vašoj mokraći, bol u donjem delu stomaka ili bol u leđima odmah ispod rebara te visoku temperaturu ili osećaj vrućine i drhtavice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: