Zdravlje

Nedelja, 17.09.2023.

12:55

Tri jedinstvena simptoma koja se javljaju u leđima, a mogu da ukažu na rak kostiju

Iako je bol u leđima uobičajena tegoba i često nije povezana s rakom kostiju, važno je biti svestan znakova koji bi mogli upućivati na to stanje.

Izvor: index.hr

Tri jedinstvena simptoma koja se javljaju u leđima, a mogu da ukažu na rak kostiju
Foto: iVazoUSky/Shutterstock

Iako je bol u leđima uobičajena tegoba i često nije povezana s rakom kostiju, važno je biti svestan znakova koji bi mogli upućivati na to stanje. Rak kostiju je, kao i svaki drugi rak, važno otkriti na vreme kako bi šanse za izlečenje bile veće.

Najčešći simptomi raka kostiju su stalna bol u kostima, otekline i osetljivost, neobjašnjivi prelomi i ograničen raspon pokreta (verovatno uzrokovan tumorom u blizini zgloba).

Bolovi u leđima, naročito u donjem delu leđa vrlo su česti. Ali ako je bol uporna ili povezana s drugim zabrinjavajućim znakovima, trebalo bi posetiti lekara. Express je naveo tri pokazatelja koja bi neko s bolovima u leđima trebalo da uzme u obzir kada sumnja na rak kostiju. Stalna i neobjašnjiva bol

Ako imate uporne i jake bolove u leđima, koji se ne smanjuju ni nakon odmora ili uzimanja lekova, to je znak za sumnju.

Lokalizovana bol

Bol kod raka kostiju često je lokalizovana na određeno područje kičme ili određenu kost. Bol koja se javlja noću

Bol kod raka kostiju može biti izraženija noću ili tokom razdoblja telesne aktivnosti.

Prema savetu lekara, kod raka kostiju uglavnom će se javiti još neki simptomi poput otekline, osetljivosti ili primetne kvržice u blizini mesta bola. Ako imate genetsku predispoziciju za rak kostiju, možda ste izloženi većem riziku. Rak kostiju može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali češće se dijagnostikuje kod dece i mladih odraslih osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: