Zdravlje

Ponedeljak, 07.08.2023.

14:44

Prespavate noć, ali se ipak budite umorni? Možda je ključ u ovom problemu

Dobar san je neophodan za održavanje opšteg zdravlja i blagostanja.

Izvor: index.hr

Prespavate noć, ali se ipak budite umorni? Možda je ključ u ovom problemu
Foto: Shutterstock/fizkes

Omogućava našem telu da se odmori, pripremajući nas za dan koji je pred nama. Međutim, ako se i dalje budimo umorni ili iscrpljeni, uprkos tome što smo prespavali noć, možda imamo uobičajen poremećaj spavanja poznat kao apneja, piše Tajms of Indija.

Kako objašnjavaju lekari, apneja je poremećaj sna koji se definiše ponovljenim pauzama ili prekidima disanja tokom noći. To se dešava kada se naši disajni putevi delimično ili potpuno zatvore, što rezultira kratkim pauzama u disanju.

Ove pauze, poznate kao apneje, mogu trajati od nekoliko sekundi do minuta i mogu se pojaviti nekoliko puta tokom noći.

Kao rezultat toga, ljudi sa apnejom u snu često imaju prekinut san koji prouzrokuje prekomernu pospanost tokom dana. Za osobe sa oboljenjem srca ili krvnih sudova, ove ponovljene višestruke epizode ​​niskog nivoa kiseonika u krvi, poznate kao hipoksija ili hipoksemija, dodatno pogoršavaju prognozu i povećavaju rizik od nepravilnih srčanih ritmova. Ukoliko primetite ovo stanje ili nešto slično, obavezno se obratite lekaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

17 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: