Zdravlje

Petak, 05.05.2023.

11:58

Ne zanemarujte suva usta: Možda imate pet ozbiljnih bolesti

Da li patite od suvih usta? Velike su šanse da ste samo dehidrirani i da vam telo govori da pijete više vode.

Izvor: klix.ba

Ne zanemarujte suva usta: Možda imate pet ozbiljnih bolesti
Foto: Profimedia

To takođe može značiti da dišete na usta noću ili može biti povezano sa stresom, pušenjem ili ishranom. Međutim, u nekim slučajevima, uporna suva usta mogu biti znak ozbiljne bolesti, kaže Azad Eirumlu iz Banning Dental Groupa.

Suva usta su poznata pod medicinskim terminom kserostomija, što u osnovi znači da postoji nedostatak pljuvačke u ustima. Pljuvačka pomaže u kontroli nivoa bakterija, a takođe uravnotežuje i ispire kiselinu oko zuba i desni.

Kako ističe, suva usta je poznata po medicinskom terminu kserostomija, što u osnovi označava nedostatak pljuvačke u ustima.

"Suva usta mogu biti znak da nešto nije u redu sa našim zdravljem. Naime, na ovaj način mogu nastati određena zdravstvena stanja, poput moždanog udara, dijabetesa ili Alchajmerove bolesti“, objasnio je on.

Zatim je naveo sva zdravstvena stanja na koja suva usta mogu ukazivati. To su dijabetes, moždani udar, HIV, Alchajmerova bolest, Sjogrenov sindrom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: