Zdravlje

Utorak, 13.09.2022.

14:10

Pet znakova da treba odmah prestanete da pijete vino

Konzumacija bilo koje vrste alkohola, uključujući vino, može da imatnegativne efekte na naše zdravlje zbog toga kako telo reaguje na njegova hemijska svojstva.

Izvor: Živim.hr

Pet znakova da treba odmah prestanete da pijete vino
Foto: Shutterstock/TnkImages

Vino se oduvek smatralo alkoholom koji ima brojne benefite za naše zdravlje. Najčešće se spominje u kontekstu mediteranske ishrane, a smatra se dobrim za zdravlje srca zbog svojih antioksidansa. No, konzumacija bilo koje vrste alkohola, može da ima negativne efekte na naše zdravlje zbog toga kako telo reaguje na njegova hemijska svojstva.

Alkoholna pića sadrže etanol, organski hemijski spoj napravljen od biljnih materijala koji nastaje fermentacijom šećera. Smatra se psihoaktivnom drogom, a etanol se popularno koristi i kao gorivo za automobile, pa čak i neke rakete. Dakle, ako vaše telo loše reaguje na ispijanje čaše vina ili bilo kog alkohola, evo nekoliko znakova upozorenja da bi trebalo da razmislite i prestane da konzumirate vino.

1. Teško dišete

Prema "Journal of Allergy and Clinical Immunology", vino može da bude jak okidač za astmu. Naime, 33 odsto ispitanika navelo je da su alkoholna pića bila povezana s izazivanjem astme u najmanje dva navrata. Vina su bila najčešći okidači, a reakcije su nastupale brzo, kroz sat vremena, a simptomi su bili u rasponu od blagih do umerenih. Iako je potrebno još istraživanja, stručnjaci nagađaju da bi astma izazvana vinom mogla da bude postaknuta sulfitima koji se nalaze u ovom piću, a obično se koriste kao konzervans. Studija takođe napominje da bi salicilati, hemijski marker grožđa i vina, takođe mogli da igraju ulogu u problemima povezanim s alergijama iz vina.

2. Bolne glavobolje

Da, vinske glavobolje postoje, ali ne uzrokuju ih sulfiti, iako je to popularno mišljenje o ovom konkretnom stanju. "Harvard Health" objašnjava da neki potrošači imaju manjak enzima koji razgrađuje histamin u tankom crevu. Histamin je spoj koji se nalazi u kožici grožđa i više je zastupljen u crnom vinu nego u belom. Konzumacija alkohola zapravo može da inhibira enzim, što može uzrokovati povećanje nivoa histamina u krvi, šireći krvne sudove i uzrokujući glavobolje.

3. Osećate vrtoglavicu

Ako vam se nakon konzumacije vina javljaju vrtoglavice, verovatno bi trebalo dva puta da razmislite pre nego što popijete još jedan gutljaj. Puno istraživanja je pokazalo da konzumacija alkohola može da uzrokuje vrtoglavice, a verovatnoća je još jača ako popijete previše.

Američki centri za zavisnost navode da vrtoglavica može da dođe u dva oblika dok pijete, vrtoglavica i slabost. Ako imate mučnine i osećaj kao da ćete se onesvestiti (slabost) ili ako gubite ravnotežu i osećate da se prostor okreće oko vas bez ikakvog stvarnog kretanja (vrtoglavica), verovatno imate vrtoglavicu u nekom obliku.

4. Vaša koža je rumena

Možda ste i sami iskusili da alkohol može da podstakne crvenilo, a ono se prvenstveno pojavljuje na licu. Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizam (NIAA) kaže da se crvenilo javlja zbog intolerancije na alkohol, odnosno slabijeg metabolisanja alkohola. Crvenilo lica takođe može da bude praćeno koprivnjačom, mučninom, niskim krvnim pritiskom, pogoršanjem astme i epizodama migrene.

5. Zavisnost

Ako uočite da vam je čaša vina stalno potrebna, možda je vreme da razgovarate s doktorom ili terapeutom zbog svoje zavisnosti.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da zavisnost od alkohola ne znači da uvek prekomerno pijete. Zavisnost od alkohola se smatra hroničnim medicinskim stanjem koje uključuje jaku žudnju za alkoholom, kontinuiranu konzumaciju uprkos ponovljenim problemima sa konzumiranjem alkohola i nemogućnost kontrolisanja konzumacije alkohola.

NIAAA navodi da svaka žena koja pije više od tri pića dnevno ili sedam nedeljno, ili muškarac sa četiri pića dnevno ili 14 pića nedeljno imaju visok rizik od razvoja zavisnosti od alkohola.

Da li pijete previše?

Evo nekoliko znakova da pijete previše alkohola:

* Osećate da bi trebalo smanjiti piće.
* Drugi su kritikovali ili komentirisali vašu konzumaciju.
* Osećate se loše zbog svog konzumiranja alkohola
* Ujutro prvo treba da popijete piće kako biste smirili živce ili se rešili mamurluka.
* Ne možete da se setite što se dogodilo prethodne noći.
* Ne uspevate da odradite ono što se od vas očekuje sledećeg dana, na primerposao ili sastanak.

Znakovi da imate stvaran problem:

* Brinete se kad ćete popiti sledeće piće i planirate svoj društveni život oko alkohola.
* Imate kompulsivnu potrebu za pićem i teško vam je da prestanete kad počnete.
* Probudite se i pijete alkohol, ili osećate potrebu.
* Patite od osećaja teskobe, depresije povezane sa alkoholom i suicidalnih misli.
* Imate fizičke simptome ustezanja, kao što su znojenje, drhtavica i mučnina kada prestanete da pijete.
* Više vas ne zanima vaša svakodnevica.
* Morate da pijete više da biste postigli isti učinak.
* Osećate se umorno, loše ili razdražljivo.
* Postali ste tajnoviti ili neiskreni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: