Zdravlje

Nedelja, 18.02.2024.

13:06

Ovi znakovi na koži i noktima ukazuju da imate povišen holesterol

Iako to ne mora uvek da bude slučaj, povišeni holesterol može biti uzrok simptoma poput promene boje i bola u stopalima ili crvenkasto-smeđih linija ispod vaših noktiju

Izvor: klix.ba

Ovi znakovi na koži i noktima ukazuju da imate povišen holesterol
Foto: Shutterstock/Africa Studio

Za razliku od popularnog verovanja, holesterol nije loša niti štetna supstanca. U stvari, vašem telu je potreban holesterol za izgradnju zdravih ćelija. Ipak, ako vaše telo ima visok nivo lipoproteina niske gustine (LDL), poznatog i kao "loš" holesterol, to može povećati rizik od srčanih bolesti.

Masne naslage se mogu nakupiti u i na zidovima arterija, što zauzvrat može začepiti arterije, otežavajući protok krvi. Ponekad ove naslage mogu iznenada da puknu i formiraju ugrušak, povećavajući rizik od srčanog ili moždanog udara.

Bolest perifernih arterija je stanje povezano sa suženim arterijama zbog nakupljanja plaka. To može dovesti do smanjenog protoka krvi u donjem delu tela, uključujući noge i stopala. Ovo stanje ograničava dotok krvi u noge. Zbog toga se mogu pojaviti promene u boji nogu i stopala.

Ako se ovo stanje ne leči, vaše noge mogu početi da blede ili plave i možete osetiti bol u njima, posebno kada hodate. Ovaj bol može nestati nakon nekoliko minuta mirovanja.

Prema pisanju stručnjaka sa klinike Mejo, hladnoća, utrnulost i slabost u potkolenici ili stopalu, posebno u poređenju sa drugom stranom, takođe mogu biti znak visokog holesterola. Previše holesterola u krvotoku može izazvati nakupljanje masnih naslaga na koži. To može prouzrokovati lezije slične osipu koje se mogu ispoljiti kao narandžaste ili žućkaste kvržice ispunjene masnoćom.

Ovi problemi s kožom i izrasline mogu se pojaviti na mnogim područjima, uključujući uglove očiju, bore na dlanovima ili zadnje strane potkolenica, prema Američkoj akademiji za dermatologiju.

Višak naslaga plaka može suziti arterije, ograničavajući protok krvi u različitim delovima tela, uključujući nokte. Kao rezultat toga, vaši nokti mogu razviti tamne linije, koje se ponekad nazivaju krvarenjem od krhotina. Medline Plus to označava kao tanke, crvene do crvenkasto-smeđe linije ispod vaših noktiju.

Koliko god je važno uočiti znakove i simptome visokog holesterola, toliko je važno i biti siguran u to stanje. Ponekad visoki nivo holesterola ne mora izazvati nikakve simptome na telu. Stoga, da biste bili sigurni, potrebno je uraditi analize krvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: