Biber reguliše probleme s varenjem

Piperin, aktivna supstanca bibera, podiže nivo apsorpcije selena, vitamina Be, beta karotena i drugih nutrijenata i ubrzava energetski metabolizam u telu

Zdravlje

Izvor: Izvor: Jasna Anðelkoviæ, nutricionista

Petak, 11.04.2014.

08:39

Default images

Crni biber (Piper nigrum) je začin koji se, uz so, najčešće koristi za supe, čorbe, predjela, salate, jela od mesa i povrća, zimnicu… Jedino su poslastice „osigurane” da se ovaj začin neće koristiti prilikom njihovog spremanja.

Ljutina bibera potiče od piperina, kojeg u zrnu ima između 4,6 i 9,7 odsto, dok je kod belog bibera taj procenat nešto veći. Aroma potiče od rutondona, koji može da se nađe i u drugim začinima: majoranu, origanu, ruzmarinu, bosiljku...

Postoji nekoliko varijanti bibera: beli, crni, zeleni, crveni. Beli ima nešto blažu aromu od crnog bibera, a smatra se i da je zdraviji. Ostale varijante nisu različite vrste bibera – sve je to isti piper nigrum – ili oljušten (beli) ili ubran kao potpuno zreo ili, pak, nezreo plod.

Baš kao što je to slučaj sa drugim začinima, i biber ima veliku primenu u kulinarstvu i u tradicionalnoj, narodnoj medicini. Za crni biber se kaže da je delotvoran protiv zatvora, dijareje, uhobolje, gangrene, kile, problema sa srcem i varenjem, ujeda insekata, nesanice, bolova u zglobovima, zubobolje i problema sa jetrom i plućima. Savremena medicina ovakva tumačenja ne priznaje, ali postoje indikacije da biber ima izvesnih lekovitih svojstva. Piperin, aktivna supstanca iz bibera, podiže nivo apsorpcije selena, vitamina Be, beta karotena, kao i drugih važnih nutrijenata. Piperin podstiče termogenezu lipida, ubrzava energetski metabolizam u telu i pojačava proizvodnju serotonina i endorfina u mozgu.
Foto: sonictk / Flickr.com
Potiče iz jugoistočne i južne Azije, tačnije iz južne Indije, a koristi se u tamošnjim kuhinjama već četiri milenijuma. Biber je najpoznatiji začin na svetu i u ukupnoj svetskoj trgovini začinima na njega otpada 20 odsto. Najveći svetski proizvođač je Vijetnam, sa 34 odsto ukupne proizvodnje, a slede Indija, Brazil, Indonezija, Malezija, Šri Lanka, Kina i Tajland.

Mleveni biber brzo gubi aromu

Zbog iritirajućeg dejstva na creva, ne bi trebalo da ga koriste pacijenti koji su imali operacije na organima za varenje i osobe sa čirom. Biber je sastavni deo mnogih jela i veoma je važno da li se upotrebljava dok je svež. Vremenom gubi aromu, pa ga je najbolje čuvati u hermetički zatvorenim teglicama, zaštićenog od uticaja svetlosti, čime će se duže održati. Samleven, brzo gubi aromu, pa ga je najbolje mleti pred upotrebu.

Izvor: Politika / www.nadijeti.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: