Četvrtak, 22.02.2024.

13:56

Niče još jedan Naučno-tehnološki park: Okupiće mlade stručnjake iz cele Zapadne Srbije na 19 hiljada kvadrata

Na lokaciji nekadašnjeg giganta "CER", koji je u potpunosti devastiran tokom NATO bomabrdovanja, ovog proleća očekuje se početak radova na izgradnji novih objekata čačanskog Naučno-tehnološkog parka.

Izvor: RINA

Niče još jedan Naučno-tehnološki park: Okupiće mlade stručnjake iz cele Zapadne Srbije na 19 hiljada kvadrata
Foto: RINA

Prema rečima gradonačelnika Čačka, Miluna Todorovića, trenutni kapaciteti NTP-a Čačak su u postpunosti popunjeni, a sa izgradnjom novih prostorija očekuje se utrostručenje ne samo kapaciteta već i korisnika.

"Pre svega zahvaljujući naučno istraživačkim ustanovama u našem gradu, Institutu za voćarstvo, Fakultetu tehničkih nauka i Agronomskom fakultetu ali i privredi Čačka koja je inicirala 2011. godine Naučno-tehnološkog parka u veoma skromnim kapacitetima od 200 metara kvadratnih. Mi smo 2017. godine krenula sa Valdom Republike Srbije u prošierenje kapaciteta. Pre svega smo Start-ap centar smestili u sami centar grada, u zgradu Kulturnog centra na 650 metara kvadratnih, za mlade start-ap firme", rekao je za agenciju RINA gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

"Odmah smo otišli korak dalje, na 6.000 kvadrata u devastiranom prostoru, potpuno uništenom u NATO bombardovanju 1999. godine, sa Vladom Srbije krenuli u rekonstrukciju i opremanje tog prostora. Trenutno 42 komapnije posluju u tom prostoru i već su popunjeni kapaciteti. Došlo je vreme da se proširuje, da idemo u treću fazu izgradnje i dogradnje NTP-a Čačak. Naravno da smo pozitivna iskustva uzimali iz NTP-a u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na oko hektar površine biće izgrađeno 12.000 kvadratnih metara u industrijskoj zoni `CER`, potpuno opremljen prostor sa, nadam se, oko 150 novih stanara. Preko 20 miliona evra je investicija Vlade Republike Srbije. Zemljište je još pre dve godine pribavljeno u svojinu", rekao je Todorović.

Proširenje Naučno-tehnološkog parka u Čačku vidi se i kao jedan od način borbe za opstanak mladih ne samo u Čačku već u čitavoj zapadnoj Srbiji.

"To je regionalni NTP koji obuhvata Moravički, Raški i Zlatiborski okrug i to je veliki potencijal. I auto-putevi `Miloš Veliki` i `Moravski Koridor` dopirnose razvoju pre svega infrastrukture čitave zapane Srbije i ubeđen sam da će mnogi mladi, pre svega it stručnjaci ostati u gradu i našoj Srbiji, a oni koji su otišli putem novih saznanja taj `know how` preneti u NTP Čačak u kome ćemo imati skoro 19.000 kvadrata" kazao je Todorović.

Pored proširenja NTP-a, u gradu Čačku u toku je realizacija mnogobrojnih investicija, od čega se kao jedna od najvećih izdvaja projekat revitalizacije Ovčarsko-kablarske klisure.

"Mnogo planova je pred nama, Pre svega završteak `Moravskog koridora` od Čačka do Pojata, završetak dela auto-puta `Miloš Veliki` od Čačka do Požege. Industrijska zona koja se već oprema. Očekuje nas već na proleće i početak radova na još jednoj stranoj, nemačkoj kompaniji i to je poslednja kompanija koja će doći u naš grad jer više nemamo ljudi. Nemamo ljude na tržištu koji mogu da rade u tim kompanijama. Ta kompanija će biti visokotehnološkog potencijala, do 800 zaposlenih od čega 80 odsto visoko obrazovanih", rekao je Todorović.

Dakle još jedna ogromna mogućnost za mlade ljude da ostanu u svom gradu i da iz NTP-a gde će stvarati nove vrednosti, mogu svoja znanja da implementiraju i u novu fabriku, sa novim tehnologijama. Ovčarsko-kablarska klisura je biser srpskog turizma i Srbije, ne samo kao lečilište već i kroz verski turizam. Izgradnjom kanalizacione i odvodne mreže u samoj Ovčar Banji, parcelaciju koju smo završili pre nekoliko nedelja, odlična saradnja sa vladom Republike Srbije ali i sa SPC koja je titular zemljišta. Očekuju nas sjajne stvari. RH centar u Ovčar Banji, završetak saobraćajnice do vrha Kablara, vidikovac na Kablaru ali i još mnogo saržaja u samoj Ovčar Banji", istakao je gradonačelnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

15 h

Podeli: