Subota, 17.02.2024.

17:05

"Mađarski parlament može uskoro da odobri zahtev Švedske za NATO članstvo"

Mađarski parlament može da ratifikuje zahtev Švedske za članstvo u NATO krajem ovoga meseca, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/Szilard Koszticsak/MTI via AP

"Dobra je vest da će naš spor sa Švedskom uskoro biti okončan", rekao je Orban, preneo je Rojters.

Orban je naveo da su on i švedski premijer Ulf Kristerson preduzeli korake da se ponovo izgradi poverenje između dve zemlje. Orban nije rekao koji su to koraci, navodi britanska agencija.

Očekuje se da će mađarski parlament početi prolećno zasedanje 26. februara. Američka ambasada u Budimpešti saopštila je u petak da će dvostranačka delegacija američkog Kongresa posetiti Mađarsku u nedelju kako bi izvršila pritisak na Budimpeštu da ratifikuje zahtev Švedske za članstvo u NATO-u kada se mađarski parlament ponovo sastane nakon zimske pauze, saopštila je danas američka ambasada u Budimpešti.

Ambasada je navela da senatori putuju u Mađarsku da bi razmotrili sa mađarskim zvaničnicima "strateška pitanja sa kojima se suočavaju NATO i Mađarska".

"Pristupanje Švedske NATO je pitanje koje direktno utiče na nacionalnu bezbednost SAD, a takođe i na bezbednost Alijanse u celini'', rekao je američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman ranije ovoga meseca.

Mađarska je jedina zemlja članica NATO koja nije ratifikovala švedski zahtev. Švedska je podnela zahtev za pridruživanje NATO u maju 2022. godine, nakon početka rata u Ukrajini. Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je u sredu da očekuje da Mađarska uskoro odobri zahtev Švedske za članstvo u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: