Sreda, 06.12.2023.

10:07

Porodice zarobljenika besne: Nije ih Netanijahu oslobodio, već Hamas

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao se sa porodicama zatvorenika oslobođenih iz Gaze na sastanku koji su izraelski mediji opisali kao veoma napet.

Izvor: klix.ba

Porodice zarobljenika besne: Nije ih Netanijahu oslobodio, već Hamas
EPA-EFE/Maya Alleruzzo / POOL

Sastanak u utorak održan je usred intenziviranih borbi u opkoljenom pojasu Gaze. Izrael je saopštio da je na toj teritoriji ostalo oko 138 zatvorenika. Nekoliko rođaka koji su prisustvovali sastanku otišlo je ogorčeno kritikujući vladu.

Dani Miran, čiji je sin Omri bio među zarobljenima, rekao je da je bio toliko zgrožen da je izašao usred sastanka.

"Neću ulaziti u detalje o čemu se razgovaralo, ali ceo ovaj nastup je bio ružan, uvredljiv, neuredan", rekao je on za izraelski Kanal 13, rekavši da je vlada napravila "farsu" od toga.

"Oni kažu, 'Mi smo uradili ovo, uradili smo ono'. Sinvar (Lider Hamasa u Gazi) je taj koji je vratio naše ljude, a ne oni. Ljuti me što kažu da su oni diktirali stvari. Oni nisu diktirali ni jednim potezom", dodao je on.

Izrael je saopštio da je nekoliko žena i dece ostalo u rukama Hamasa, dok porodice sa odraslim muškim rođacima u zarobljeništvu apeluju na njih da ne budu zaboravljeni.

"Bio je to veoma žestok sastanak, mnogi su vikali. Svi se trudimo da naši najmiliji dođu kući. Ima onih koji žele žene koje su ostavljene ili decu koja su zaostala, i onih koji kažu želimo muškarce", rekla je Dženifer Master, čijeg partnera Andreja još drži Hamas.

Govoreći na poslednjoj konferenciji za novinare, Netanjahu je rekao da je čuo priče koje su mu "slomile srce", uključujući žeđ i glad, kao i fizičko i psihičko zlostavljanje.

"Čuo sam, a i vi ste čuli za seksualne napade i slučajeve brutalnog silovanja koji se razlikuju od bilo čega drugog", dodao je Netanjahu.

Neke porodice, u međuvremenu, gube strpljenje sa Netanjahuovom vladom.

"Verujemo u našu decu, da su jaka i da će to prevazići i želimo da naša vlada i vojska urade ono što rade što je pre moguće - da započnu pregovore", rekla je Idit Ohel, majka 21-godišnjeg taoca Alona, tokom onlajn panela koji je organizovao Forum za taoce i nestale porodice.

"Šezdeset dana je previše. Ne želim 61 dan, ne želim 65 dana. Želimo ih nazad sada", rekao je Ohel.

Izrael je 2. decembra povukao svoje pregovarače iz Katara, rekavši da su došli u "ćorsokak" nakon što nisu postigli napredak u pregovorima koji imaju za cilj da obezbede ponovnu pauzu u neprijateljstvima.

Nakon toga, Hamas je rekao da neće puštati više zatvorenika dok se rat u Gazi ne završi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: