Petak, 03.02.2023.

11:02

Vijesti: Milo hteo sastanak sa najvećima u Vašingtonu, samo Šole hteo da ga primi

Crnogorski predsednik Milo Đukanović nije otputovao u Vašingon na molitveni doručak, iako je bio pozvan zajedno sa suprugom Lidijom.

Izvor: Tanjug

Vijesti: Milo hteo sastanak sa najvećima u Vašingtonu, samo Šole hteo da ga primi
EPA/Boris Pejovic

Podgoričke Vijesti pišu da je razlog to što je tražio da mu se organizuju susreti na najvišem nivou, ali da to nije realizovano, već mu je ponuđeno da se sretne sa specijalnim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom.

Iz Đukanovićevog kabineta to demantuju i tvrde da je ostao u Crnoj Gori zbog aktuelne situacije u zemlji.

Vijesti pištu da je Đukanović tražio sredinom januara od Ministarstva spoljnih poslova da mu organizuje susrete na visokom nivou sa predstavnicima SAD.

Podsećaju da je Đukanovićev kabinet sredinom decembra prošle godine saopštio da je na molitveni doručak pozvan zajedno sa suprugom Lidijom.

Njegov kabinet objašnjava da je odlučio da ostane u Crnoj Gori jer mu je prioritet rešavanje problema od nacionalnog interesa, poput deblokade Ustavnog suda.

”U uslovima duboke institucionalne i ustavne krize u državi, predsednik Crne Gore je dao prioritet pitanjima od izuzetnog nacionalnog interesa, kao što je izbor sudija Ustavnog suda i povratak njegove funkcionalnosti, čemu je u ovom trenutku maksimalno posvećen”, navodi se u odgovoru iz Đukanovićevog kabineta na pitanje Vijesti zašto nije otišao u Vašington na molitveni doručak.

Prema informacija podgoričkog dnevnika, Đukanović je pre nekoliko sedmica tražio sastanak sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom ili njegovim saradnicima, potpredsednicom Kamalom Haris i državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Upitan da li je tačno da je predsednik tražio sastanke sa američkim zvaničnicima na najvišem nivou, ali da mu nije udovoljeno zahtevima, u odgovoru iz njegovog kabineta to demantuju.

“Kabinet predsednika je u komunikaciji sa američkom administracijom u cilju definisanja obostrano prihvatljivog termina, nezavisno od molitvenog doručka”, navodi se.

Neimanovani sagovornik Vijesti, koji je bio deo diplomatskih krugova objašnjava da je nepisano pravilo da se tokom ovog perioda, koji dovodi u Vašington ogroman broj stranih zvaničnika, u američkoj administraciji izbegava bilo kakvo zakazivanje sastanaka na najvišem nivou u SAD jer je veliki pritisak. Pošto se, kako je objasnio izvor, ne može udovoljiti svima, administracija izbegava izuzetke.

Isti izvor kaže kaže da se brzina zakazivanja sastanaka sa najvišim zvaničnicima organizuje zavisno od toga da li je kriza, pa time jesu li oni prioritet. Dinamika zavisi i od interesa druge strane, u ovom slučaju SAD. Za taj posao je potrebno od nekoliko dana a nekad i sedmica, ne postoji pravilo, objašnjeno je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: