Utorak, 10.08.2021.

15:51

Crveni krst: Stotine povređenih civila u Avganistanu

Više stotina civila je povređeno u Avganistanu u poslednjih nekoliko dana u neprijateljstvima širom avganistanskih gradova.

Izvor: Tanjug

Crveni krst: Stotine povređenih civila u Avganistanu

U opasnosti je život više hiljada civila zbog intenziviranja borbi, saopštio je danas Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK).

"U uličnim sukobima u Kunduzu, Laškar Gahu i drugim gradovima u poslednjih nekoliko dana povređeno je stotine civila, a medicinske usluge su jako opterećene zbog oštećenja zdravstvenih ustanova i nedostatka osoblja", poručuje MKCK, a prenosi ruska agencija Tas s.

"Od 1. avgusta su 4.042 pacijenta povređena vatrenim oružjem zbrinuta u 15 zdravstvenih ustanova koje podržava MKCK, što je pokazatelj intenziteta nedavnog nasilja", poručuju iz Crvenog krsta.

Dodaju i da je struja nestala u nekoliko gradova, da su sistemi za snabdevanje vodom jedva operativni na nekim mestima i da mnoge porodice pokušavaju da pobegnu, ali da ne mogu da pronađu prevoz za bekstvo ili jednostavno nemaju finansijska sredstva.

Šef delegacije MKCK-a u Avganistanu Iloj Filion pozvao je sve strane u sukobu da ne oštećuju zdravstvene ustanove i da ne povrede medicinsko osoblje.

Pozvao je i sve strane da dozvole humanitarnim organizacijama, poput MKCK-a i Avganistanskog društva Crvenog polumeseca, da donesu preko potrebnu pomoć civilnom stanovništvu.

U ponedeljak su talibani saopštili da su zauzeli grad Ajbak, glavni grad provincije Samangan na severu Avganistana. Ovo je šesti glavni grad neke avganistanske provincije koji je zauzet u poslednjih nekoliko dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: