Utorak, 10.08.2021.

15:51

Crveni krst: Stotine povređenih civila u Avganistanu

Više stotina civila je povređeno u Avganistanu u poslednjih nekoliko dana u neprijateljstvima širom avganistanskih gradova.

Izvor: Tanjug

Crveni krst: Stotine povređenih civila u Avganistanu

U opasnosti je život više hiljada civila zbog intenziviranja borbi, saopštio je danas Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK).

"U uličnim sukobima u Kunduzu, Laškar Gahu i drugim gradovima u poslednjih nekoliko dana povređeno je stotine civila, a medicinske usluge su jako opterećene zbog oštećenja zdravstvenih ustanova i nedostatka osoblja", poručuje MKCK, a prenosi ruska agencija Tas s.

"Od 1. avgusta su 4.042 pacijenta povređena vatrenim oružjem zbrinuta u 15 zdravstvenih ustanova koje podržava MKCK, što je pokazatelj intenziteta nedavnog nasilja", poručuju iz Crvenog krsta.

Dodaju i da je struja nestala u nekoliko gradova, da su sistemi za snabdevanje vodom jedva operativni na nekim mestima i da mnoge porodice pokušavaju da pobegnu, ali da ne mogu da pronađu prevoz za bekstvo ili jednostavno nemaju finansijska sredstva.

Šef delegacije MKCK-a u Avganistanu Iloj Filion pozvao je sve strane u sukobu da ne oštećuju zdravstvene ustanove i da ne povrede medicinsko osoblje.

Pozvao je i sve strane da dozvole humanitarnim organizacijama, poput MKCK-a i Avganistanskog društva Crvenog polumeseca, da donesu preko potrebnu pomoć civilnom stanovništvu.

U ponedeljak su talibani saopštili da su zauzeli grad Ajbak, glavni grad provincije Samangan na severu Avganistana. Ovo je šesti glavni grad neke avganistanske provincije koji je zauzet u poslednjih nekoliko dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: