Tehnopolis

Sreda, 19.05.2021.

16:20

Guglova alatka pomaže u prepoznavanju stanja kože

Kompanija Gugl (Google) predstavila je novu alatku koja koristi veštacku inteligenciju za pomoć u uočavanju stanja kože, kose i noktiju, na osnovu slika koje su postavili pacijenti.

Izvor: B92, Tanjug

Guglova alatka pomaže u prepoznavanju stanja kože
Foto: Profimedia

roba "pomoćnog alata za dermatologiju", predstavljena je na godišnjoj konferenciji programera tehnološkog giganta, prenosi BBC.

Alatka može da prepozna 288 stanja kože, ali nije dizajnirana da bude zamena za medicinsku dijagnozu i lečenje, rekli su iz kompanije.

Za razvoj alatke bilo je potrebno tri godine, a usavršavana je na skupu podataka od 65.000 slika dijagnostikovanih stanja, kao i na milionima slika na kojima se vide tragovi zbog kojih su ljudi bili zabrinuti, na hiljadama slika zdrave kože u svim nijansama i tonovima.

Pored upotrebe slika, aplikacija takođe zahteva da pacijenti odgovore na niz pitanja na mreži.

Stručnjak za rak rekao je da bi napredak ove alatke mogao da omogući lekarima u pružanju prilagođenijeg tretmana pacijenata.

Trenutno nijedna od ovih alatki nije odobrena kao alternativa dijagnozi kod ljudi.

Gugl kaže da na njegovom pretraživaču svake godine postoji oko 10 milijardi pretraživanja za probleme kože, kose i noktiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: