Tehnopolis

Petak, 25.12.2020.

11:51

"5G može da izazove pad aviona": Traži se ozbiljna istraga

S obzirom na to da je još relativno nepoznata, 5G mreža je i dalje predmet kako brojnih stručnih rasprava, tako i teorija zavere. Ipak, Državna uprava za vaduhoplovstvo SAD, kao i tamošnje Ministarstvo saobraćaja, uputili su jedan apel upravo sa stručne tačke gledišta.

Izvor: B92

Foto: depositphotos/sarayut

Naime, ove institucije su zatražile da se privremeno stopira uvođenje 5G mreže u SAD, dok se ne sprovede istraga o tome kako bi ona mogla da utiče na vazdušni saobraćaj.

Kako su objasnili, frekventni opseg 5G mreže je veoma blizu frekvencijama koje se koriste za navigaciju u avionima, a to bi moglo da dovede do raznoraznih nesreća. Navode i kako bi jedna od potencijalnih posledica, naravno, mogao da bude i pad aviona, pa samim tim i ljudske žrtve.

Implementacija 5G mreže u SAD znači da će ona raditi u spektru od 3,7 do 3,98 GHz. Susedni spektar, od 4,2 do 4,4 GHz se već nekoliko decenija koristi za rad altimetara, odnosno radarskih uređaja u avionima, koji mere visinu, prenosi Defense News.

Stručnjaci, zato, smatraju da bi trebalo sprovesti temeljno istraživanje pre nego što se nastavi sa uvođenjem 5G mreža. S druge strane, Savezna komisija za komunikacije SAD ne deli ovo mišljenje - oni tvrde kako je razmak između ova dva frekventna opsega dovoljan, i da ne bi trebalo da bude problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: